Прокуратурата в Никопол се самосезира и започна ново досъдебно производство след разследване на Trafficnews  за замърсяване на река Осъм. В предаването „Неделята на Нова“ ви разказахме как в продължение на година в социалната мрежа хора от Никопол публикуват снимки  и видеа, и подават сигнали затова, че е замърсена река Осъм край село Черковица. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката. Екип на Trafficnews.bg отиде на място да провери, наистина ли е така? 

Всички снимки и видеа, които ви показваме са от река Осъм край село Черковица, община Никопол. Жители на града твърдят, че мръсотията, която се излива в този канал е от завода за тоалетна и домакинска хартия. Нашите кадри също доказаха, че от канала тече мръсна вода.

В предприятието работят много хора от общината. А подателите на сигнала са категорични, че не искат да затварят завода. Искат чиста река, не безработни семейства. Освен това те смятат, че мръсотията, която тече не е безвредна. В същото време от ръководството на завода са категорични, че  работят с Пречиствателна станция, а замърсяването е от 70 години назад.

Показахме ви и пътят на водата, с която работи предприятието. И количеството изразходвана вода от река Дунав за една година. Трябва да се включат независими експерти, каза пред Trafficnews говорителят на Районна прокуратура –Плевен Добринка Матева.

Вижте във видеото становището на прокуратурата:

Видео:

След като е било прекратено досъдебното производство за замърсяването на реката по независещи от прокуратурата причини, сега Вие отново се самосезирахте? И отново започват проверки?

Добринка МатеваТова досъдебно производство касае последващо оцветяване на водите на реката, което показахте  и вие  и за което са ви показали и разказали хората, живеещи в околните населени места. Затова започва ново досъдебно производство със съответни процесуално следствени действия. И следва да докаже дали има наличие на данни за престъпление по член. 352  ал.1 от НК, като доказателствата, които ще събираме ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Степента на замърсяване на реката, влияе ли това върху околната флора и фауна? Водите могат ли да се използват за стопански и обществени нужди, предвид близостта на завода за тоалетна и домакинска хартия? Вече след като имаме някакви експертни заключения ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване.

 Факт е, че водата не се използва само за поливни нужди за нивите около река Дунав, а и за стопанско потребление на хората от Никопол, че дори и в Плевен. Ще търсите ли от къде в завода се излива мръсната вода, защото очевидно не е от Пречиствателната станция?

 Да, ще търсим причинно следствената връзка между дейността на завода и факта, че водите на реката се оцветяват и както казват хората има намаляване на рибната популация.

Ще търсите ли съдействие на независими експерти, които да направят проби?

Разбира се, ние сме задължени. Наказателно процесуалния кодекс ни задължава при съответните експертизи да бъдат използвани независими вещи лица от акредитирани лаборатории.

Какво наказание предвижда законът, ако се докаже престъпление в този случай?

Ако бъде доказано престъпление, се предвижда наказание от 1 до 5 години и глоба от 5 до 30 хиляди лева.

Хората от Никопол и съседните села излизат на протест в 17.00 часа. Исканията им са за чиста река, като те са категорични, че не искат да затварят завода. Очаквайте подробности!