СДВР започна дисциплинарна проверка срещу служителя на Кат, за който ви разказахме как продава три апетитни имота на пазарна стойност за  около 1 млн. лева, без знанието на брат и сестра. По случая са образувани досъдебни производства  в Софийска градска прокуратура и ГД “Национална полиция“. Реагираха ли  институциите и как? Вижте втора част в  разследването на Тина Ивайлова и екипа на glasnews.bg:

"GLAS с Тина Ивайлова": Историята на едно имотно престъпление за милион ВИДЕОБрат и сестра твърдят, че са станали жертви на измама с мним полицай

Вече ви разказахме историята на Станислава и Стоян Соколови. Жената твърди, че с брат си са жертва на имотна измама в особено големи размери. Нека си припомним.

Веднага след като излъчихме първа част на разследването СДВР започна дисциплинарна проверка срещу Сашо Цветанов. Както стана ясно, той работи от дълги години в КАТ към СДВР, само че не е полицай, а е с трудово правоотношение. Това не му позволява да носи униформа, но от кадрите, които ви показахме ясно се вижда, че той е с такава.

От ръководството на СДВР заявиха, че е изготвена заповед за дисциплинарно уволнение на Сашо Цветанов. Такава заповед предстои да бъде връчена и на непризнатия му син, който също работи в КАТ, също е с трудовоправово отношение и както стана ясно, участва в продажбите на имотите на Станислава и Стоян.

Такива заповеди още не са им връчени, защото те са в отпуск, и не са открити на домашните им адреси. Не ги отриваме и ние. Как ще приключи дисциплинарната проверка срещу тях? Предстои да разберем.

Преди месец екипът ни изпрати запитване до Софийска градска прокуратура с молба за официален отговор на следните въпроси:

„Предприети ли са действия срещу  Сашо Цветанов и свързаните до него лица, с оглед подадените сигнали и доказателства, че и към настоящия момент се въздейства върху потърпевшите, относно осуетяване на гражданските производства и досъдебното производство?“

„На какъв етап е воденото от Вас досъдебно производство?“

Първоначално от кабинета на наблюдаващия прокурор определиха дата и час за среща, която в последствие отмениха. В края на работната седмица получихме отговор от Софийска Градска прокуратура, в който е посочено цитирам: „На този етап има  разследване, извършени са множество разпити, приобщени са документи, назначени са  и изготвени  експертизи.“

От документите, с които разполагаме  и ви показахме, стана ясно, че имотите на Станислава и Стоян са продадени от Сашо Цветанов, който те са упълномощили, защото по думите им са мислили, че им помага да ги отдаде под наем.

От документите разбираме, че пълномощното и последващите сделки с имотите са извършени в кантората на нотариус Милена Георгиева от нея и помощник -нотариусът Георги Нейков. Търсим ги за коментар по случая. Съгласяват се на официално интервю. Но в края на работната седмица е получено нарочно писмо в телевизията от нотариус Милена Георгиева, в което отново се призовава за обективност, ако излъчим това интервю. В случая ги търсим, защото журналистическата ни етика изисква да бъдат взети всички гледни точки, не за да нападаме или вменяваме вина.

„Не мога да кажа те какво са мислили. Те в кантората са дошли с пълномощното. Обяснено им е какво разписват. Още повече, че тези хора са правили при нас  суперфикция. Те са участвали, когато са учредявали правото на строежа върху имота, също и тези хора. Учредили са право на строеж. По пълномощното им е разяснен текста. Аз не мога да им прочета пълномощното, защото аз не съм длъжен да им прочета текста.  Когато подписваш документа, ти подписваш документа, който е изготвен.“, каза пред камерата ни пом. нотариус Георги Нейков.

По закон нотариусът не е длъжен да чете текста на частните документи, каквито са пълномощните и които всяка страни си носи.

Станислава твърди, че документите са им подадени от пом. нотариусът, без да им им бъде разяснено, а Сашо Цветанов им е казал: „Подписвайте“!

В писмената си позиция нотариус Георгиева сочи, че е обсъждала способността Стоян да разбира действията си с други свои колеги, които също са допуснали, че братът е безусловно дееспособен.

„Той е със сестра си. Значи тогава, когато си със сестра си, която ние познаваме, че му е близка, че се грижи за него, в нашето съзнание е ясно, че той действа под опеката на неговата сестра. Не, по закон, че той елементарно разбира и тя е проконтролирала неговите действия. Аз работя от 25 години на тази длъжност, няма пълномощно, което да е разписано на конвейер. Нямам. Ако този човек беше дошъл сам, колкото и той да му разказва, защото аз знам и колегата ми как работи, нищо че не съм присъствала, това пълномощно нямаше да бъде заверено. Дори да е с нагласата, че той взема пари, пак нямаше да пусне пълномощното ако беше сам. Но сестрата да твърди как ние не сме и дали да прочете пълномощното, как той не и е разяснил. Тази сестра е подписала пълномощното, след като е разяснено абсолютно всичко. Това, което искам да се знае, че брата и сестрата са правили суперфикция при нас. Те са ни познати. За първи път при суперфикцията лично аз съм се занимала с факта дали той разбира какво прави. Нали, че ще даде, ще  учреди право на строеж, ще получи имоти. Това е вторият случай, в който са дошли. Категорична съм, че Жоро е натъртил: „Давате пълномощно. С това пълномощно имота ще бъде предмет на сделка.“  От там нататък, кой какво е обещавал, кой какво преди това е правил, как са се случили, кой как ги е завъртял, аз не мога да нося отговорност. не знам защо наблягаме на дееспособността на брата, след като дееспособната сестра успоредно с брата го подписва и в по-късен момент твърди, че той бил недееспособен, пък аз ви го доведох да разпише пълномощно. Тя също участва в някакви схеми, което също почва да ме кара да смятам, че и тя играе някакви игри, защото тя ако беше честна, щеше той да каже, той е дементен,  освидетелстван е, не може да подпише пълномощно, какво да правим? Тя идва и казва, искам да подпиша пълномощно, познавате и брат ми, Жоро им разяснява, подписваме пълномощното. Това е работата, която ние сме свършили. Оттам нататък Сашо с това пълномощно е продал чрез банка…Въпросният Сашо твърди: „Тя взе парите и сега в момента иска да използва брат си.“ , каза в интервю пред камерата ни нотариус Милена Георгиева.

От документите, които вече ви показахме, ясно се вижда, че парите от продажбата и на трите апартамента, са преведени  преведени по личната сметка на Сашо Цветанов

„Това е лесно проверимо. Най-просто извлечение от банковите сметки на Станислава и се установява имало ли е парични потоци, какви са били, нареждания, преводи. Видно от благосъстоянието на Станислава, е очевидно, че реално няма. При тях е създадена погрешна представа относно съдържанието на упълномощителната сделка“, каза адвокат Георги Веселинов.

 

Станислава твърди, че е смятала, че подписва пълномощно за отдаване на трите им апартамента под наем.

„Нотариусът само ни даде документите и си отиде навътре, а Сашо вика:  „Подписвайте“. Нищо не ни каза. Само Сашо ни даде зор да подпишем документите, а  той си отиде в стаята.

-Ти как отиде при нотариуса? Първите пъти, когато си ходила там?  

Станислава С.- Много пъти ходихме с адвоката да разписваме документи, защото ни викаха И брат ми идваше, и адвокатката, и тя се разписваше.

-Защо тази адвокатка не те представляваше за имотната измама?

Станислава С. -Страх я беше жената да не и направи Сашо нещо. Тя ме предупреди за апартаментите. И Сашо вика: „Затваряш телефона и няма да те търси. Тя с тебе повече работа няма.“

„Ако някой реши да мами някой, тоест Сашо е бил с нагласата да мами, защо прави дарение? Дарението се разваля. Защо да не направи една фиктивна сделка с реално плащане? Ще прави дарение, защото това дарение в съда веднага ще падне. Ако всички тези хора бяха с първоначалната нагласа, че ще мамят, Сашо, въпросния  Кирилов-Цветанов, беше логично да продаде имота. Щом дарението падне, ще падне всяка следваща сделка. Щеше направи фиктивна покупко-продажба към негов близък, нямаше  да прави дарение, което веднага ще се развали. Щеше да направи нещо, което е обмислено и консултирано. Ето това ме кара да смятам, че има пробойна в цялата работа. Защо? Знаем, че всички измамници правят фиктивни продажби към чужди хора. Защото дарението е много уязвима сделка. Тя е безвъзмездна.“, смята нотариус Милена Георгиева.

„Дарението и другите разпореждания с имотите, продажбите, са станали в основа на пълномощното. А в конкретния случай това пълномощно влече само по себе си порок. Той се изразява в това, че на първо място Станислава е въведена в заблуждение относно неговото съдържание. И на второ място, че Стоян Соколов към  този момент не е бил в състояние да разбира  значението на извършените от него деяния и постъпки. И в двата случая то е унищожимо. А когато липсва съгласие е нищожно.  В конкретния случай не можем да развалим дарението, без да атакуваме пълномощното. Защото в самото пълномощно са делегирани правата на упълномощеното лице да се разпорежда, да дарява, да продава.“, обясни адвокат Георги Веселинов.

В първа част на разследването обяснихме, че е образувано и още едно досъдебно производство за поставяне на запрещение на Стоян Соколов, с цел да се ограничи въздействието върху него.

„Като идеята беше да бъде назначен служебен защитник, адвокат, който да е безпристрастен към конкретни казуси. Но уви, с него пак се бяха свързали. Бил е заведен при адвокат, на който му е разписал съответното пълномощно да изгради защита по поставяне по запрещение. Това как адвокат се е свързал с него, при положение, че Стоян не разполага с телефон. Как е осъществил контакт с него, това вече е друг въпрос.“, допълни адвокат Георги Веселинов.

Потърсихме този адвокат. Радослав Иванов не пожела да бъде сниман, но  обеща да пусне официален отговор на всичките ни въпроси. Във видеото ви показваме неговата позиция.

В писменото си становище  адвокат Иванов  никъде не отговаря на нашите основни два въпроса: Познава ли Сашо Цветанов? И ходил ли е заедно с него и Стоян Соколов в ГД „Национална полиция“? На срещата ни обаче той отговори на тези въпроси. Иванов бе категоричен, че не познава Сашо Цветанов. В официалния си отговор посочва, че Стоян Соколов сам е дошъл в кантората му, да подпише пълномощно. Преди това са се свързали по телефон през  негова клиентка.

Станислава и адвокат Веселинов твърдят, че Радослав Иванов е бил на делото за запрещение, заедно с Стоян и Сашо Цветанов.

В отговора на адвокат Иванов е посочено също, че той познава Стоян от началото на 2024г., когато е започнало  делото за запрещение. В разговора ни в кантората на въпрос дали е ходил  със Стоян и Сашо Цветанов  в ГД“ Национална полиция“, адвокат Иванов отговори : „Ходих с Стоян.“ А това означава, че със Стоян се познават от 2023-та или година по-рано, защото тогава е бил разпита за наказателното дело в ГД “Национална полиция“. В телефонен разговор адвокат Иванов ни информира, че има запис на срещата ни от камерите в офиса му. Така че, може да провери казаното от него ден  преди да ни изпрати официален отговор.

На ход са институциите!