Сдружението “Бъдеще за село Труд” поиска оставките на министрите на земеделието Румен Порожанов и околната среда Нено Димов, както и на шефа на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев.

На пресконференция в Пловдив те изнесоха нова информация, относно работата на биоцентралата в село Труд.  По думите им инспекции от РИОСВ не са правени от края на 2017 година, но задушлива миризма продължава да буди населението. Преди това мобилни станции бяха поставяни постоянно около предприятието, но съществени нарушения, така и не бяха констатирани.

Министър Нено Димов пък бил категоричен, че въпросните станции не могат да замерят параметри, касаещи биогаз инсталациите, обясниха от "Бъдеще за село Труд". 

„Тези мобилни станции обикновено идваха тогава, когато нямаше тази миризма”, заяви председателят на сдружението Галина Тошева. Хората за пореден път изтъкнаха, че вероятно има чадър над  собственика на централата, който е общински съветник в Пещера.

"В годините отношението на Нено Димов и Стефан Шилев стана все по-настървена в защита на собственика на централата в село Труд", обясни още Тошева. 

Според живущите те са изложени на задушливи миризми, шум, трафик на цистерни в малките часове на денонощието, системно и безконтролно заливане на земеделски земи с остатъчен от производството продукт. 

Министър Димов обещал, че ако има проблеми по инвестиционното намерение за централата и има нужда от ОВОС, той лично ще изиска и ще спре процедурата, беше посочено на пресконференцията. Според Комитетът обаче това обещание не е спазено. 

"Твърдим, че за тези три години сме използвали всички инструменти, които по закон и в едно демократично и развито общество, би следвало да доведат процеса до намиране на трайно и генерално решение. Към това прибавяме и 6 протеста с многочислено присъствие, хилядна подписка с искане преустановяване на дейността на централата, която беше подадена съгласно законодателството и нито една институция не удостои с отговор, в пряко нарушение на закона за прякото участие на гражданите в местната и националната власт. В отговор на тези наши действия от страна на ресорните институции не се произведе нито едно действие, което поне малко да повлияе на проблема, камо ли да го реши", се каза в становището на Комитета.

Хората се оплакаха и от тормоз от полицията заради сигналите, които са пускали по гореспоменатите проблеми. Те обясниха, че много от жителите на Труд били викани на разпити в районното, след като са подавали сигнали на 112. От РИОСВ- Пловдив възприемали тези сигнали като „фалшиви”.

"Тъй като репресиите над граждани подавали сигнали на телефон 112 свързани с ресора на МОСВ зачестяват, такива случаи има в Русе и Нова Загора сме убедени, че случващото се с нас не е прецедент а загатва за създаваща се практика, редно е отговорността за тези недемократични действия да се поеме от лицето Нено Димов. Държавен служител, какъвто е и министъра, позволява и насърчава преследването с полицейски методи на граждани сигнализиращи за потенциални проблеми и то на национален телефон създаден за такива случаи. Нещо повече смятаме, че докато нашата борба не спира, ресорните министри Димов и Порожанов изменят нормативни уредби в полза на собствениците на тези производства, като тези части, които са привидно в полза на хората не подлежат на контрол. За нас това е недопустимо. Очакваме оставката на министър Димов, тъй като насърчавайки подобни прояви нарушава правата и интересите на българския гражданин всявайки страх и несигурност. Очакваме оставката на министър Порожанов и Димов, защото и двамата носят пряка отговорност за всички свои действия и бездействия, както и такива на техните директно подчинени, ощетяващи всеки един български гражданин на територията на Република България", посочиха още недоволните граждани на Труд. 

От СНЦ "Бъдеще за село Труд" посочиха, че единствената институция, която е дала адекватен отговор е Министерството на здравеопазването, което настоява здравето на хората да бъде разглеждано с приоритет. Лекарите пък отчели ръст на заболяемостта и влошаване на респираторни и алергични състояния от 2015 година насам спрямо предходни периоди на територията на селото.

Сдружението на недоволните хора от село Труд дава 50 дни на двамата ресорни министри и шефа на РИОСВ-Пловдив да подадат оставка, ако не ще приложат цялата документация и ще сигнализират Европейската комисия по околна среда и тази по правата на човека.

Очаквайте подробности!