Протестно писмо, придружено с подписите на 113 души, са изпратили жители на Черноземен до министъра на регионалното развитие. В него те недоволстват от разрушената улична мрежа и от големия трафик от камиони и тежкотоварна техника, която минава през селото.  Преди няколко години край Черноземен е изграден завод  за производство на електрическа енергия от биомаса, в който инвеститор е пловдивската компания „Атаро Клима” . Предприятието осигурява заетост на много хора от селото.  Бездействието на община Калояново обаче изправя един срещу друг работодателя и  част от местното население.

„Всички тежкотоварни камиони, прицепи и гондоли, които зареждат предприятието със суровина, минават през селото. Улиците са разбити, вдигат се невероятен прах и пушилка. През деня няколко пъти минава водоноска, която ръси улиците, но това не подобрява положението , а просто прави допълнително кал. Вече има напукани къщи, като причина за това са вибрациите от тежките машини” пишат в писмото си черноземенци.

Те настояват да бъдат възстановени улиците и тротоарите на селото, да бъде изградена пряка връзка от главния път към въпросното предприятие и да получат обезщетение за щетите.

„Част от исканията  на хората имат резон, но за съжаление адресатът  трябва да бъде община Калояново. По договор ние имаме ангажимент да платим половината от парите, необходими за възстановяне на пътя. За целта е необходимо кметът на общината да пусне обществена поръчка за изпълнението. Ние сме готови по всяко време да финансираме нашите 50 % „ заяви за TrafficNews.bg управителят на фирмата Александър Абрашев. Той коментира, че проблемът с пътната мрежа в селото е стар и сега дори пътят е в по-добро състояние отпреди, след като фирмата е направила ремонт. 

Още при строежа на предприятието са направени постъпки за изграждане на директна пътна връзка, но се оказало мисия невъзможна, заради пропуски в кадастъра на общината. Въпреки това част от тракторите, натоварени със слама,  минавали директно през черните пътища между земеделските площи, за да не влизат в селото. Абрашев заяви, че кампанията за зареждане със суровина приключва до десетина дни и трафикът ще намалее.

Репортер на TrafficNews.bg направи няколко опита да се свърже с кмета на община Калояново Георги Георгиев. По неизвестни причини обаче той не вдига мобилния си телефон. Очакваме и неговата позиция.