България и Румъния „заслужават да участват пълноправно в Шенгенското пространство и работим активно за постигането на тази цел“, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който участва в двудневната Солунска среща (Thessaloniki Summit 2023) във втория по големина гръцки град, съобщава „Катимерини“.

Схинас каза още: „Вярваме непоколебимо в създаването на един балкански БЕНЕЛЮКС в този регион – с важни ползи за Гърция, България, Румъния, но и за цялото ни балканско съседство от Черно до Адриатическо море“.

Заместник-председателят на Европейската комисия се спря на европейската перспектива на Западните Балкани и на региона, но заяви, че „няма да има никакъв компромис“ в критериите за членство. „В пътя към присъединяването на Западните Балкани и на широкия регион в ЕС има две ясни червени линии“, каза Схинас и уточни, че първата от тях е кандидатките да бъдат напълно сигурни, че са способни да се ангажират с пълното зачитане на демокрацията, на човешките права, на правовата държава, на основните ценности и на обществения модел, на който се основава обединена Европа. Конкретно Схинас посочи „продължаващото задържане на демократично избрания кмет на (албанския град) Химара“ и предупреди, че някои смятат, че има алтернативни начини за присъединяване към ЕС, без да взимат предвид непоколебимия ангажимент на Европа към правовата държава, демокрацията и основните европейски ценности.

Като втора „червена линия“ той определи това, че тези, които разчитат на европейската си перспектива, трябва безрезервно да приемат геополитическата ориентация, която Европа има в днешния несигурен свят. „Затова не е възможно някой да очаква да стане член на обединена Европа, като има възгледи за геополитическата и международната реалност, които се отличават от основните стремежи на обединена Европа“, заяви зам.-председателят на ЕК.

Що се отнася до пътя на Турция, Схинас отбеляза, че ЕС желае Анкара да му бъде основен партньор за стабилността на региона, но и че за това е необходимо доверие и последователност. Той посочи положителната тенденция в контактите на турското ръководство с представители на ЕС и на Гърция и изрази благодарност за ролята на Турция в постигането на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, предаде БТА.

Същевременно Схинас изрази безпокойство от обстоятелството, че Анкара не е наложила санкции срещу Русия и е единствената страна, която е увеличила значително стокообмена си с Москва след началото на войната. Зам.-председателят на ЕК припомни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган за втори път не е участвал в срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, и посочи изявленията му за кризата в Нагорни Карабах и по отношение на палестинското движение „Хамас“ като пример за позиции, които „не отразяват волята на един търговски партньор, който иска да стане и политически партньор на ЕС“.

Що се отнася до процесите на Балканите, Схинас изрази оценка, че „на Балканите през следващите години ще се играе силна геополитическа игра, която ще бъде напълно сравнима с тази, която се играе на бойните полета в Украйна и в Близкия изток“. „Разширяването на ЕС към Балканите по същество ще означава задълбочаване на политическите и икономическите връзки, ще укрепи колективната сигурност на Европа и на региона. (…) Особено след инвазията на Русия в Украйна стана ясно, че общественото мнение, но и политическите сили в Западните Балкани гледат на Европа като на единствен благонадежден и сериозен партньор.  Инвазията на Русия в Украйна, въпреки това, което казват някои наблюдатели и публични говорители, не просто не отслаби европейската перспектива на Балканите, а бих казал, че я засили и то значително“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия.

Тазгодишното издание на Thessaloniki Summit е организирано от Асоциацията на индустриалците в Гърция и от Делфийския форум. В конференцията, която продължава и утре, участват гръцки министри, представители на бизнеса, както и участници от чужбина, включително от региона.