За по-малко от 10 минути парламентът избра Данаил Кирилов за министър на правосъдието и освободи Цецка Цачева от този пост. Малко преди 9:10 сутринта Кирилов се закле.

120 депутати подкрепиха кандидатурата му, 15 пък гласуваха против.

По традиция вече премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание да представи номинацията. Това направи вицепремиерът Томислав Дончев.

Точката за рокадата в кабинета беше включена извънредно в днешния ред на днешното заседание, след като вчера Борисов обяви номинацията.

Кирилов досега беше шеф на правната комисия в парламента. Предстои да се разбере дали предшественичката му Цецка Цачева ще се върне в парламента като депутат. Цачева беше първата оставка заради "Апартаментгейт".

Всъщност изборът на Кирилов стана в момент, когато ГЕРБ се регистрираха в ЦИК за евровота.

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов внесе документите за регистрация. Заедно с него в ЦИК дойде зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и Румен Христов, лидера на СДС, които подкрепят ГЕРБ за евровота.

ГЕРБ е първата партия, която внася документите си в избирателната комисия. Да се регистрира първа вече е традиция за ГЕРБ.

Пред ЦИК, за да регистрира партията си е и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Цветанов го поздрави и му пожела успех.

Регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 26 май започна от днес. Крайният срок за регистрация на партиите е 17.00 часа на 10 април, а за инициативни комитети - 15 април. 

Данаил Кирилов – от червените редици до правно острие в ГЕРБШеф на кабинет, общинар, губернатор и три мандата депутат с ключови законопроекти

Премиерът предложи Данаил Кирилов за правосъден министърБорисов вече му постави и първа задача