Последното нещо, което трябва да прави България са избори. Това категорично заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на социален форум в пловдивския Панаир.

„Има изключително важни неща, които трябва да се свършат. Не само бюджетът, законите, оперативните програми са до никъде. В условие на криза и война, ние отново сме на последно място по важни показатели в ЕС, ножицата на бедността се отваря. Надявам се утре министрите и премиерът да получат своето доверие и да го защитят“, коментира Йотова.

Тя е оптимист, че актуализацията на бюджета също ще мине.

„Ще бъде голяма грешка, ако бюджетът се използва в предизборни цели, тъй като вече има такива настроения, Ще бъде най-трудно и истинска катастрофа за най-уязвимите групи. Очаквам утре да се проведе една много съдържателна дискусия за това какво ще очаква България през следващите месеци, за нашата икономическа и социална стабилност. Много се надявам да не станем свидетели отново на квалификации на обидни думи и изречения. Надявам се българският парламент утре да бъде висота“, заяви още тя.

Йотова коментира и темата със С. Македония.

„Чакам да се събере комисията по външна политика, за да изработи своята позиция във връзка със съвета, който започва след броени дни в Брюксел,  по отношение на това с каква позиция ще отиде българският премиер там. Аз лично познавам само двата документа, т. нар. Съвместен двустранен протокол все още не го познавам, така че не мога да го коментирам“