„Земеделието може да бъде гръбнакът на икономиката ни“, категоричен е аграрният експерт в пловдивската листа на ПП „Български възход“ Йордан Попов. Той е убеден, че родното селскостопанско производство е основен фактор за справяне с растящата инфлация. 

„България има традиции в земеделието и в недалечното минало се славеше със зеленчуците и плодовете, които раждаше земята ни. Тези дни излезе информация, че едва 2% от краставиците и доматите на пазара са наше производство. Това е изключително притеснително“, смята кандидатът за народен представител в листата с №15. Голямата му болка е, че страната ни има най-хубавите природни дадености: плодородни почви, водоизточници, климат и благоприятни сезони за отглеждането на голям набор земеделски култури с прекрасни вкусови качества, но не се възползва.

„За да бъде конкурентноспособна нашата земеделска продукция, са нужни политическа воля и комплекс от няколко държавнически решения“, изтъква кандидатът с преференция 112. На първо място извежда адекватните по размер национални финансирания за производители, каквито повечето европейски държави дават. Следва възстановяването на поливните съоръжения чрез държавния бюджет, по европрограми, Плана за възстановяване и устойчивост и други. „За да получим европейски средства обаче, трябва да умеем да ги поискаме обосновано и с нужните документи. За целта трябва да се познава секторът много добре не само у нас, но и в европейските му мащаби. Анализът на видове култури, количества, ориентировъчни цени, срокове на прибиране на реколтата ще ни покаже срещу какъв конкурент се изправяме в даден момент“, казва Йордан Попов. Той предлага още една мярка – подпомагане на производителите при закупуването на препарати за растителна защита и торове, и дава за пример съседна Турция. Публична тайна е, че турските земеделци третират културите с 30 до 50% по-евтини от нашите препарати и затова тяхната продукция е по-евтина.

„Не на последно място трябва да се увеличи финансирането за аграрна наука и иновации, защото, ако не си съдействаме и работим в постоянен синхрон с профилираните университети и институти, винаги някъде веригата ще е скъсана и няма да сме равнопоставени на другите държави“, подчертава експертът по земеделие в листата с №15. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!