Преговори с ГЕРБ ще има, само ако се започне с регулаторите, а не с преразпределяне на министерски кресла. Зад тази теза застана финансовият министър Асен Василев.

"Партньорството с партията на Борисов може да бъде определяно като коалиция, едва след като регулаторните органи у нас наистина заработят", заяви още той. И допълни, че в съставите на регулаторите трябва да влязат хора, които "не зависят от обаждания от едно или друго място".

"Коалиция ще има, когато държавата има независим съд, независима прокуратура и независими регулатори", категоричен е Василев.

Същото мнение изрази и Кирил Петков.

“Ако видим, че в документа, предложен от ГЕРБ, се описва ясно как регулаторите ще бъдат сменени, но така че да знаем, че те ще бъдат независими - това вече е голяма стъпка напред”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на парламента.

“Национално отговорното е сега да работим по този въпрос. Да седнем на масата и да говорим”, допълни той. 

Съпредседателят на ПП уточни, че трябва да се гарантира, че в следващите 9 месеца реформите ще бъдат извършени, и тогава да се говори за коалиция. “Сглобката трябва да довърши работата си в следващите 9 месеца. Ако видим, че ГЕРБ са готови реално да свършат тази работа, че имаме работеща съдебна система и служби - тогава може да говорим за коалиционно споразумение”, смята Петков. Той все пак коментира, че трябва първо да види документа на ГЕРБ-СДС.

Относно министъра на отбраната Тодор Тагарев Петков каза, че всичките им евроатлантически партньори и украинците го харесват. “Когато пращаш БТР-и, е глупост да обявяваш кога ги пращаш”, категоричен е Петков. 

Борисов поиска смяна на военния министърЗа коалиционното споразумение той заяви, че трябва време и такъв документ не се пише на коляно