Преговорите за кабинет между четирите партии приключиха, като коалиционното споразумение вече е подписано.  Макар формулата за разпределянето на министерстват също да е изчистена, има неща, които тепърва ще се дискутират. 

Днес ще бъде връчен мандата на Кирил Петков, като кандидат за премиер, а  по-късно ще бъде представен и кабинета.

Към този момент се знае, че всяка партия сама ще взима решенията и съответно ще прави назначенията в поверените им министерства. С други думи директорите на деконцентрирани държавни звена ще са в компетенцията на определената политическа формация.

Не така стоят нещата с областните управители, които се очаква да бъдат разпределени на квотен принцип.

Из политическите централи в Пловдив се говори, че постът на областния управител ще бъде даден на един измежду трите коалиционни партньори на първата политическа сила „Продължаваме промяната. По всяка вероятност новият губерантор ще бъде от ИТН, БСП или „Демократична България”.

Фаворитите от съответните партии също вече са ясни.  Ако областната администрация бъде дадена на формацията на Слави Трифонов се очаква в стола да седне карловецът Лъчезар Бакърджиев. Той бе депутат в предишните два парламента и е координатор на ИТН за областта. Преди да влезе в политиката той се занимаваше с частен бизнес.

От „Демократична България” също имат готово предложение в лицето на Йордан Иванов. Той е общински съветник в Пловдив, като е един от най-крайните опозиционери в местния парламент на кмета Здравко Димитров.  Той  е юрист, като има кантора, която се занимава с чуждестранни инвеститори, търговско и корпоративно право.

Третото име, което се спряга е това на Иван Петков – Бебето. Той е депутат в 47-ото Народно събрание, но е персона нон-грата в градската организация на столетницата.  Оттам дори бяха заявили, че „депутат от Пловдив те нямат".  Бебето е бивш общински съветник, като е отявлен противник на Георги Гергов в градската организация на столетницата.

Ако все пак поста на областен управител остане в „Продължаваме промяната”, то фаворит за него е Росен Костурков, който също е народен представител. Той е добре познат в икономическите и образователни институции под тепетата. Бил е преподавател в Техническия университет, като е , създател на първия по рода си в страната технически обучителен център, обслужващ бизнеса в индустриален парк. Човекът на ПП в Пловдив дейно участва и в Тракия икономическа зона.