Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов стана трети пореден новодомец във властта, който хвърля оставка заради скандала за съмнително евтини апартаменти, купени от компанията "Артекс". Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на ведомството на Теменужка Петкова. 

Малко по-късно от "Дондуков" 1 съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е разписал молбата на Първанов, както вече постъпи с правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева.

Първанов, който е от квотата на "Обединени патриоти", си купил през есента на 2018 г. от "Артекс" жилише от 150 кв. м заедно с два гаража от 50 квадрата за 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв. м., което предизвика възмущение по социалните мрежи. 

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с просторни жилища се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Красимир Първанов беше директор на НЕК до април 2011 г., когато ръководството на Българския енергиен холдинг го отстрани от длъжност заради "грубо нарушаване на йерархичните правила".

Седмица по-рано Първанов подписа анекс към споразумението за строителство на АЕЦ Белене без знанието на тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Документът задължаваше страната да подпише окончателен договор за изграждането на Белене до три месеца. След спирането на проекта Русия осъди България за 600 млн. евро, които бяха изплатени от кабинета „Борисов 2“.

Въпреки това през май 2017 г. Първанов беше назначен за заместник на Теменужка Петкова по настояване на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Преди назначаването му на поста четирите големи бизнес- и работодателски организации в България излязоха с остра декларация, в която призоваха премиера Бойко Борисов да не връща Първанов в държавното управление.

По-късно срещу него имаше сигнали за конфликт на интереси заради енергийни проекти, в които той участва заедно със сина му Петър Първанов.

И заместник на министър Петкова с апартамент на сметкаКрасимир Първанов от квотата на "Обединени патриоти" се уредил с жилище на "Тинтява" за 616 евро на квадрат