Ограничителните мерки за справяне с четвъртата вълна с COVID-19 са били навременни и дават резултат. Тази равносметка направи служебният премиер Стефан Янев.

„Още от самото начало ние решихме, че основният приоритет ще ни бъде функционирането на здравната система. И именно в тази насока ще бъдат и въвежданите мерки, за да не се повтарят отново случаите, в които хора умираха пред болниците. Обещах да българските граждани, че докато съм премиер няма да въведа локдаун и изпълних обещанието си. В момента има тенденции към справяне с четвъртата вълна. Има повече оздравели, отколкото новозаразени и в крайна сметка, по-скоро тези мерки дадоха резултата и това ни прави уверени, че вървим на прав път“, каза още Янев пред БНТ.

Той е категоричен, че в страната не е имало принудително ваксиниране и няма и да има.

Премиерът коментира и инцидента на АМ „Струма“

„Трябва да си направим необходимите поуки и да не допускаме за в бъдеще подобни трагедии. Трябва да се даде време на разследващите, за да изяснят какво се е случило и да направят проверки на всички предпоставки, като преди това не трябва да се коментира и спекулира. Нормално е в случаи като тези да има много емоции. На първо място беше редно да изразим съчувствие към роднините на жертвите на магистрала "Струма" и на второ място - държавата да извърши разследване за причините за трагедията. Специалистите, които се занимават с това разследване, са много по-опитни и са по-подготвени“, каза още той.

Той коментира трагедията и в Рояк.

Това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да немерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии", каза премиерът Стефан Янев.

Стефан Янев обяви, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в Рояк.

"Непосредствено, което сме направили, независимо, че този тип заведения, са проверявани, включително това лято, разпоредени са нови проверки по отношение на МВР, по отношение на тяхната безопасност, и от МТСП от гледна точка на условията", заяви още той.