Вицепремиерът Красимир Каракачанов смята, че една от основните причини за напрежението в Габрово, е закъсняла реакция на местната власт.

"Не може винаги да се реагира след събитието. Трябвало е местната власт да вземе отношение още при заселването на ромите в незаконни постройки", настоя той.

Каракачанов отчете, че вчерашният протест в Габрово е ескалирал, но ситуацията била овладяна бързо от полицията. Били са изпратени и екипи от София за подкрепление.

Вицепремиерът припомни и случая във Войводиново, когато двама роми пребиха командос. По думите му и тогава грешката е допусната от местната власт.

На въпроса дали самият той не носи вина за случващото се и за невзетите мерки, Каракачанов отвърна, че много институции носят отговорност, но не спомена той да е сред тях.

За пореден пък, както и след случая във Войводиново, беше казано, че са нужни спешни мерки срещу ромите, които трябва да бъдат интегрирани. Как обаче ще стане това? Не стана ясно!

Припомняме ви, че причина за вчерашните протести в Габрово стана видео, разпространено в интернет, в което трима роми нападат служител на супермаркет, защото им е направил забележка.

Ромите първоначално излежаха 24 часа в ареста и бяха пуснати без обвинения. Сега обаче отново ги прибраха и Темида си отвори очите – обвини ги в побоя над магазинера.

Именно това провокира и протеста в Габрово, който снощи ескалира. Протестиращите тръгнаха към ромската махала в града. Нанесен бе погром на няколко къщи, в които обаче нямаше хора.

Повече от четири часа продължи обиколката на габровци, които скандираха, че искат строги присъди за безчинстващите роми и настояваха властта да вземе по-строги мерки срещу тях.

След снощния шумен погром – Габрово осъмна тихо! Ромите биячи в ареста и с обвиненияЦелият град е заварден от Жандармерия и полицаи от София, ще останат колкото е нужно

Габрово скочи срещу ромите като Войводиново, жандармерия на крак цяла нощТримата биячи, които налетяха на продавач, са с криминални досиета, вицепремиерът Дончев успокоява страстите след погромите в сряда

Протест в Габрово заради побоя над продавач! Напрежението ескалира!Хората изразиха подкрепата си за пострадалия и поискаха справедливост от правораздавателната система