Габрово скочи срещу ромите като Войводиново, жандармерия на крак цяла нощ

Тримата биячи, които налетяха на продавач, са с криминални досиета, вицепремиерът Дончев успокоява страстите след погромите в сряда

Габрово 11.04.2019 08:00 3760 1
Габрово скочи срещу ромите като Войводиново, жандармерия на крак цяла нощ

Габрово е на път да се превърне във второ Войводиново. Трима роми побойници предизвикаха масов гняв и напрежение, което изби в агресия към обитателите на гетото в града. Жандармерия и полиция цяла нощ бдяха да не се се стигне до по-сериозни ексцесии след като протестното шествие в сряда вечерта завърши с погроми срещу ромски къщи.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на Габрово, пристигна спешно в града тази сутрин. 

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се ърне реда испокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещан, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви Дончев пред Нова тв. 

„Нощта премина нормално. Допълнително тази нощ бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в Габрово докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия”, заяви пък старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

"Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение", каза още Гребенаров.

 Всички в града продължават да обсъжда бруталния побой, който трима роми нанесоха на продавач в магазин. Ицидентът се случил около 22,30 часа във вторник вечерта, а на другия ден собственикът на супермаркета Ивайло Филев пусна видео с екшъна. Това предизвика вълна от гняв в социалните мрежи и доведе до протестното шествие в сряда вечерта.

Хората се събраха пред Окръжния следствен отдел, където бяха задържани тримата нападатели, след което се опитаха да щурмуват сградата. Напрежението ескалира още, след като протестиращите тръгнаха към ромската махала в града. Нанесен бе погром на няколко къщи, в които обаче нямаше хора. Повече от четири часа продължи обиколката на протестиращите, които скандираха, че искат строги присъди за безчинстващите роми и настояваха властта да вземе по-строги мерки срещу тях.

Габрово гъмжи от униформени след като там в подкрепа на местните полицаи пристигнаха техни колеги от ГДНП и Ловеч, както и жандармеристи. 

Ивайло Филев, собственик на магазина, където е станал побоя, пък се появи в ефир на всички национални телевизии.

„Нападателите влизат като клиенти, започват да се заяждат и да се държат арогантно и агресивно с клиент. Нашият служител Венцислав Димитров им прави забележка да се държат нормално, защото това е обществен търговски обект. Такова поведение не толерираме”, разказа Филев. По думите му инцидент с такава бруталност в магазина се случва за пръв път. Ромите са се заяждали с Даниел Ненов, който живее в Англия, но често си идва в родния град.

 "Още при влизането ми, видях, че те просто търсеха с кой да се заяждат. Сигурен бях, че ще стане побой", заяви Ненов. Да усмири ромите се опитал продавачът Венцислав Димитров, но мургавата компания се нахвърлила върху него с юмруци.

Възстановявам се, чувствам се вече добре. Още със самото влизане в магазина започнаха да се закачат с един от нашите клиенти. Започнаха да го провокират с обидни думи. Не знам дали се познават. Не познавам лично нападателите, идвали са няколко пъти. Не реагирах в първия момент, мислех, че ще се размине всичко. Колежката ме извика на касата и ми каза, че се закачат с момче на входната врата. Отидох и най-учтиво ги помолих да не се разправят на входната врата, защото има клиенти”, коментира пострадалият Венцислав Димитров.  

По думите му разпрата е продължила около 7-8 минути. „Опитах да се справя със ситуацията Имам наранявания, охлузвания, имаше опасност от комоцио”, каза още Димитров. "Аз бях безпомощна, нищо не можех да направя", добавя Царина Пашова, служител в денонощния магазин. "Бяха видимо почерпени, но не пияни. Бяха вътре с цел да се заяждат", добави тя.

В същия ден е имало нападение и в заведение за бързо хранене, близо до магазина. „Имаше жесток побой на мой работник, моя съпруга. Причината е, че преди време на нападателя бях забранил да му се сервира алкохол. Лицето е дошло след няколко месеца да си търси правата с побой и грабеж. Подал съм сигнал до полицията”, каза собственикът на заведението за бързо хранене.

За спешни проверки на всички адреси, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент призова кметът на Габрово Таня Христова. От общината обясниха, че тримата мъже не живеят в общинско жилище и не са приходящи.

По случая се води досъдебно производство за хулиганство и причиняване на телесна повреда. Оказва се, че и тримата нападатели са осъждани за други престъпления.

Протест в Габрово заради побоя над продавач! Напрежението ескалира!Хората изразиха подкрепата си за пострадалия и поискаха справедливост от правораздавателната система

Изпрати новина