Възмутени габровци се събраха тази вечер в знак на протест срещу поведението на тримата нападатели, които смляха от бой продавач в денонощен магазин. Така те изразиха подкрепата си за пострадалия и поискаха справедливост от правораздавателната система. Шествието им не беше планирано. Хората се събраха пред Окръжния следствен отдел.

„Камери, хора – никой не взема отношение. Десет човека българи, а те са трима, малцинство и са били човек, значи има страх от тези хора и нещо не е наред. Това трябва да подскаже на нашите управници, че има нещо нередно”, коментира Светлин Иванов, брат на пострадалия, пред Нова. Междувременно напрежението сред протестиращите ескалира, на хората просто им е омръзнало от ромските набези.

Припомняме, биячите бяха задържани за 24 часа, след което излязоха от ареста без повдигнати обвинения. Днес на обяд обаче на ръцете на тримата отново щракнаха белезници. 

Злодеянието е станало в Габрово, малко преди 22:30 ч. на 7 април. Тримата се държали нападателно с клиент на търговския обект, а продавачът се намесил, за да преустанови това. Ивайло Филев, собственик на магазина, разказа пред "Дарик", че побоят над Венцислав Иванов е бил в продължение на 7-8 минути. Пострадалият е с комоцио и е настанен в местната болница.

Момичето, което е на смяна, сигнализира СОД и полиция, които се отзовават бързо. Според Ивайло Филев не може да се допуска да има чувство на безнаказаност. Той бе категоричен, че не иска да се насажда етническо напрежение. Тримата младежи не са пияни или дрогирани, е впечатлението на персонала. Още с влизането си в магазина обаче се държат провокативно.

Филев заяви, че от страна на фирмата ще бъде подадена жалба за нанесените щети, раненият служител и колежката му също ще подадат жалби. Видеото от камерите показва колко арогантно се държат тримата клиенти.

По-късно протестът прерастна в бунт, съобщи Бтв. Наложи се намеса и на жандармерия.