ГЕРБ – СДС няма да подкрепи бъдещото правителство. Това обявиха представители на политическата партия след консултациите при президента. Десислава Атанасова бе категорична, че ще бъдат опозиция, която ще критикува, но и ще съветва.

„Да бъдем знаеща опозиция. Няма да подкрепим ляво правителството на четирите партии. Обърнахме внимание на президента относно служебното правителство. Репресиите спрямо наши симпатризанти бяха очевадни. Ако има нарушения, то нека да се реши в съда. Ще браним правата на българските граждани и да следим спазването на закона и конституцията. Ако правителството желае съвет и помощ, ще го дадем. За да има силно управление, трябва силна опозиция”, каза Атанасова.

Томислав Дончев допълни Атанасова, като заяви, че ще държат отговорен президента Радев за всяка една грешка на бъдещия кабинет.

„Новосформираното правителство е римейк на служебното такова. Ще гарантираме максимална доза реалност. Ние сме за комплексна съдебна реформа. До момента не чух конкретни предложения обаче за такава. Искаме да видим всяко предложение и тогава ще решим дали ще подкрепим”, каза Дончев.

От ГЕРБ – СДС са против и назначаването на Бойко Рашков за Вътрешен министър.

 „ Не ми е смешно да се нахлува в домове у симпатизанти, в университети и редакции на медии. Това бе обсъдено при президента. Всяка институция трябва да има становище около свободата на хората”, каза Атанасова и бе допълнена от Даниел Митев, че „Заявките за управление са,  че видите ли реалността ще се промени. Факт е че се променя всеки ден, дори около възгледите си. Коалицията най-вероятно ще е петорна. Не се притесняваме от Рашков, а от безумията на едно минало, репресивно минало, което той иска да възроди. Да влиза МВР в къщи и магазини, да демотивират хората и да ги репресира”.