Ще участва ли Савина Петкова на изборите през есента? Името на председателя на Общинския съвет вече се спряга в политическите  централи, дори като възможен кандидат-кмет. Петкова, която изненадващо в началото на мандата застана на поста, успя да се утвърди, като един от най-диалогичните председатели на Общинския съвет в Пловдив през последните мандати. В началото на годината тя напусна „Движение България на гражданите”, откъдето бе избрана за общински съветник, за да се концентрира изцяло в работата си в местния парламент.  Ще се върне ли в политиката, има ли предложения за изборите и какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив – отговорите на Савина Петкова пред TrafficNews.bg.

-Госпожо Петкова, мандатът е към своя край – може ли вече да направите оценка на последните четири години на Общинския съвет и направихте ли лична такава?

-Мандатът е към своя край – така е. Мога да дам оценка на това, което се случи през последните четири години, но все още не е коректно да го направя. Подобна оценка може да се изкаже публично,  едва когато мандатът свърши и новият Общински съвет започне своята работа.  Не мисля, че е добра идея да си правя самооценка. Аз имам много реална представа за себе си и възможностите си - за това, по което съм работила и как съм действала, но не е редно да го правя аз. Това може да го сторят колегите,обществеността и пловдивчани.

-Когато напуснахте „Движение България на гражданите” обявихте, че се оттегляте от политиката. Възможно ли  е  да преосмислите решението си  и да участвате на изборите?

-  След като напуснах партийните структури на ДБГ, аз действително успях да направя това – концентрирах се изцяло върху работата си в ОбС. През тези четири години ми беше трудно да вляза в „политически обувки”, като не напуснах напълно битието си на експерт, свързан с Община Пловдив. Знаете , аз съм работила дълги години в дирекция „Правна” към Общината. Дали бих се върнала в политиката? Много ми е трудно към този момент да кажа.

-Имали ли сте предложение или покана за разговори с някоя политическа формация?

 -Към този момент не съм имала разговори, не съм получавала и предложения, а и не бих се изненадала, ако не получа такива. Осъзнавам факта, че преди година, избирайки да напусна партията, в която членувах,към днешна дата  аз бих могла да предложа само себе си -  името и реномето си, експертността и опита, които съм придобила през годините. Т.е. зад мен няма партийни структури, организации…. Знаете, че едни бъдещи партньори, когато става въпрос за управление и избори, калкулират тези неща и те са важни.

-Все пак готова ли сте, ако получите такава да се включите в изборите?

-Бих работила за Пловдив. Той ми е скъп и не е без значение за мен, какво ще се случва с града ни. Истината е, че ме боли за Пловдив и бих искала да той да продължи да се развива  и неговите проблеми да намерят своите решения. Иска ми се Пловдив, освен икономическото развитие, което е безспорно, той да запази и духа си. Бих работила под една или друга форма, но каква би могла да бъде тя – все още ми е трудно да отговоря.

-Иван Тотев официално обяви, че няма да участва на изборите – какво мислите за оттеглянето му?

 -Аз не съм водила разговори на тази тема с него, тъй като считам, че това е най-вече негово лично решение и като такова,то трябва да бъде уважавано. Осем години, наистина са много уморителни и стресови за всеки един кмет. Проявявам разбиране към личното му желание да не се кандидатира за трети мандат.

-Какъв трябва да бъде следващият кмет на Пловдив?

-Много трудна задача ще е. Определено оттеглянето на Иван Тотев  внесе интрига в Пловдив, няма какво да го крием. Това до голяма степен ще затрудни другите кандидати. Аз уважавам всеки един от тях и смелостта им да се впуснат в тези избори. Но оттеглянето му ще ги постави в една ситуация, в която ще им бъде трудно да формулират посланията си, защото дотук известните кандидатури – и тези, които се обявиха, и за тези, които знаем потенциално, бяха си създали една прекомерна фиксация  върху личността на Иван Тотев. Сега тази личност я няма и ще трябва да преразгледат кампанията и позицията си.

Следващият кмет трябва да обича града ни,  но и да е достатъчно смел в решенията си.  Заради новите предизвикателства в  града ни, в България, ако щете и в Европа,  ще се наложи следващите местни управи да вземат непопулярни решения. Те ще трябва да избират между рейтинга си или непопулярни решения, които в бъдеще ще бъда за добро за местната общност.