Втори ден продължават сблъсъците между ГЕРБ и БСП по въпроса дали още с първия мандат е имало договорено правителство и министри с участие на левицата. Информацията обяви вчера Бойко Борисов след гласуването на новия кабинет.

“Преговорите с БСП бяха в доста напреднала фаза, обсъждани бяха на различни нива с различни преговорни имена за министри, включително и това на Свиленски", заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

„Призовавам Борисов да спре да лъже! Призовавам да не кара и неговите народни представители да правят същото по студията, когато идват при вас, и по медиите, г-жа Сачева персонално“, отговори пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски.

“Тези неща не бяха договорени, но казвам, че в различни етапи на преговорите е имало различни имена, които бяха подавани в преговорните екипи и преговорите бяха напреднали. Обяснението на БСП, че ние сме казали едно пред ИТН, а пред тях друго не е така”, каза още Сачева. “БСП отказаха с първия мандат и ние преценихме, че с 116 депутата няма как да направим стабилно правителство”, припомни още Сачева.

„Никога БСП не е говорила за министри, никога не е говорила за министерства, никога не е поставяла въпроса с имена. Още повече, най-малкото аз щях да знам, че съм номиниран за какъвто и да било министър“, заяви в отговор Георги Свиленски, заобиколен от част от екипа, с който са участвали в преговорите. "Интригите, които се опитва да вкарва Борисов, са единствено да отклонят вниманието от искания му имунитет и от безпринципната коалиция на позора, която съставиха с „Продължаваме промяната“, допълни той.

Относно поисканите имунитети на народни представители, сред които на Бойко Борисов и Кирил Петков, Свиленски коментира, че трябва да си ги дадат доброволно.