2023 година се оказа историческа за прокуратурата. Смятаният за непоклатим главен прокурор беше отстранен от ВСС само за месец след близо 4-годишни протести срещу Иван Гешев.

"Бомбата е била с цел да убие. Не са били фойерверки. Изключително силен взрив с осколки. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му", коментира Борислав Сарафов - зам. главен прокурор.

"В кои години живеем, в кои години се връщаме. Не ме е страх, някой друг трябва да го е страх", заяви Иван Гешев - главен прокурор.

Впоследствие и версията за силата на взрива, и твърдението, че е пътувал със семейството, си бяха опровергани.

"Има незначителни щети. Аз го видях. Дупка във фара", каза Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Два месеца преди взрива Гешев обяви разкрит заговор срещу магистрати. Представи записи от флашки, в които според разследващите има различни хора обсъждат свалянето му. Сред споменатите бяха "човека с прякор Къро", "Цецо от Белград", "Бобока", "Кирчо и Асенчо", "Черепа" и Владислав Горанов.

"Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяната държава", заяви Иван Гешев - главен прокурор.

Десет дни след взрива номинираната тогава от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел изненадващо обяви:

"Първото, което ще направи моят министър на правосъдието, е да внесе във ВСС искане за прекратяване на мандата на главния прокурор заради уронване престижа на съдебната власт."

"Ако на някой на мястото на Гешев се назначи някой с профила на Сийка Милева, това няма да бъде никаква съществена промяна", заяви Христо Иванов - съпредседател на ПП-ДБ.

"Добра идея, защото има натрупано напрежение", каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Още на следващия ден шестима прокурори от ВСС предложиха предсрочното освобождаване на Гешев - заради тежко нарушение на служебните задължения.

"Ясно е какъв е политическият боклук в НС, съдейки от изявленията на някои политици. Аз ще продължа мандата си", каза Иван Гешев.

Гешев поиска оставката на заместника си Борислав Сарафов. Той пък го определи като непригоден за длъжността.

"Познавам Гешев. Страхувам се за живота си. Настоявам за охрана от МП, за да не се окажа внезапно убит като един друг прокурор Колев", обяви Борислав Сарафов - зам. главен прокурор.

В разгара на скандалите прокуратурата се активизира по "Барселонагейт". Иван Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов, а той се яви в прокуратурата, аплодиран от съпартийците си. На 12 юни ВСС гласува отстраняването на Гешев с 16 гласа "за" и 4 "против". Той не дочака гласуването, за да пътува за изслушване в Страсбург.

Иван Гешев, бивш главен прокурор: "Аз не съм се родил главен прокурор, нито ще умра главен прокурор."

Йордан Стоев, член на ВСС: "Главният прокурор не отговаря на изискванията за тази тази длъжност."

Гергана Мутафова, член на ВСС: "Не само наруши кодекса за етично поведение, но внуши на част от прокурорите линия на поведение."

Атанас Славов, министър на правосъдието: "Ние сме много тихи тук, но това е тишината в окото на бурята."

Поста на Гешев временно зае Борислав Сарафов. Нов главен прокурор може да бъде избран най-рано през лятото. Иван Гешев официално влезе в политиката със "Справедливост за България".

Задържани за взрива на пътя Самоков - София няма. През октомври прокуратурата прекрати делото "Барселонагейт" заради липса на доказателства, а почти 10 години след фалита на КТБ делото, по което Гешев беше наблюдаващ прокурор, потъна в съдебните зали, предаде БНТ.