Становището на комисията е, че всеки човек има правото да заяви, че не желае да бъде избран за депутат. Въпросът е дали това да се случи пред ЦИК или пред Народното събрание. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Повод за нейния коментар е новината за петимата депутатите, които се отказват от мястото си в парламента. Сред тях е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Важното за балотажа в неделя - как ще се гласува, ще пристигнат ли на време машините, включително и в най-отдалечените точки, как да се гарантира тайната на вота - помним кадрите от Турция, коментира говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища, заяви Матева. Бюлетините за Северна Америка вече са пристигнали. Прави се всичко възможно бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да пристигнат навреме.

"В събота трябва да бъдат подредени изборните помещения. В ЦИК се получава съобщение от всяка секционна избирателна комисия, че са получили изборните книжа и всичко е наред. Ако получим съобщение от някоя секционна избирателна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение", каза Росица Матева.

И на балотажа в неделя ще се броят разписките, но говорителят на ЦИК изрази надежда, че "сега ще бъде много по-лесно и се надяваме доста по бързо да се случи".

Ще бъдат образувани нови допълнителни подвижни избирателни секции в страната, за да могат хората, поставени под карантина да упражнят правото си на вот, съобщи Матева по повод жалбите на карантинирани граждани, които на изборите на 14 ноември не са успели да гласуват.