Трудно е да се прецени какво се случва в момента. Вижда се натискът върху „Лукойл“ от страна на ГЕРБ и ДПС със стремежа да се прекрати дерогацията по-бързо, вижда се и силната защита от „Продължаваме промяната“ към „Лукойл“ и борбата дерогацията да бъде оставена максимално по-дълго. Цените на горивата, обаче, са по-високи. Няма смисъл да купуваме руски петрол и да финансираме руски олигарси и държава. Не ми е ясна логиката на ПП, предаде glasnews.bg.

Това каза бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в предаването „На фокус“. Той посочи, че служебното правителство е избрало дерогацията да остане, но цената да бензина да е под 2,40 лв. Необходими са няколко седмици, за да се престрои технически работата на рафинерията, каза Христов.

По време на  нашето управление „Лукойл“ плати авансово към 160 млн. лв., от момента, в който ПП са на власт не са събрали и един лев, заяви бившият министър. Преди служебните правителства рафинерията изобщо не плащаше данъци в България, допълни той.

Христов смята, че „Лукойл“ наистина искат да продават, заради режима на санкции. Въпросът е на кого, каза той. Може новият собственик да бъде фиктивен – фирма, отново свързана с „Лукойл“, като тук може да има българска следа, виждайки как работи правителството, допълни Христов.

България трябва да гони ниски цени и сигурност на доставките, заяви експертът. По негови думи, ако има трус на пазара той би бил изцяло спекулативен.

Ако е вярно, че премиерът Денков е провел три тайни срещи с високопоставени представители на „Лукойл“, това би означавало, че има скрита договорка между управляващите и рафинерията, каза той. Христов допълни, че няма проблем да се провеждат срещи, но защо те са тайни.

Нямам повод за притеснение по повод разследването на Парламентарната комисия за достъп до терминалите за втечнен газ на турската компания „Боташ“, заяви Христов. Той допълни, че това е стратегически важен договор за страната, тъй като дава достъп на България до световния пазар на втечнен газ и ще можем да правим доставки от целия свят. „Каква корупция може да има между турско държавно предприятие и българско държавно предприятие“, запита той. Условията на договора са стандартни за индустрията, допълни бившият министър.

Христов посочи, че „Булгаргаз“ е избутан от пазара, защото частните компании, свързани с ПП процъфтяват. България може да печели стотици милиони от договора с „Боташ“, това което е нуобходимо е правителството да води активна търговска политика, така че „Булгаргаз“ да търгува с всички възможни партньори.