Очаквано! Областният управител Здравко Димитров ще е кандидатурата на ГЕРБ за изборите в Пловдив, научи TrafficNews.bg. Зико е бил посочен от Бойко Борисов, а Изпълнителната комисия го утвърди официално. 

На срещата днес при премиера са присъствали и Здравко Димитров и Иван Тотев, като е обсъждана и стратегията за изборите. Не е ясно дали Зико ще оглави предизборния щаб на партията, или това ще бъде областният координатор Иван Тотев, който остава на партийния си пост. Тепърва ще се уточняват и кандидат-кметовете по райони и изборните листи.

Кой е Здравко Димитров?

Губернаторът е роден през 1963 година в Пловдив, като от 1981 до 1991 година е състезател по баскетбол, играл в ЦСКА и „Академик. Зико има мачове и за национални отбор по баскетбол през кариерата си.  След нея той започва частен бизнес, а паралелно с това е и президент на пловдивски тим „Академик”  - от 1994 до 2007 година.

Той е сред учредителите на ГЕРБ в Пловдив, като от 2007 до 2011 година е районен кмет на „Западен”. След това той е назначен за областен управител. Следват два мандата като депутат, като вторият му не е пълен. На последните местни избори през 2015 година той е независим кандидат за кмет, подкрепен от Реформаторския блок. След изборите той отново е назначен на поста областен управител.

Има бакалавърска степен по спортна педагогика и магистърска по публична администрация от ПУ „Паисий Хилендарски”, както и магистратура по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов. Семеен с две деца.