Имам силната мотивация да действам в тази сфера, която ми е поверена и се надявам, че ние ще можем много скоро да покажем, че България може да бъде с много по-добър имидж пред света и много по-добра страна за живеене. Това заяви пред журналисти номинираният за вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов на излизане от сградата на парламента. Борислав Сандов посочи, че чувства подкрепата на "Демократична България" за това той да е един от представителите й в този Министерски съвет.

"Въпросът с вицепремиерските позиции беше различен в различните сектори. Специално в нашия беше заради желанието да има вицепремиер, който да отговаря за климатичните политики, които са кроссекторни", обясни Сандов.

Относно първата среща на министрите в този им състав, Сандов каза, че разговорът помежду им е бил свободен, били са обсъдени и неща за първия работен ден, след като в понеделник парламентът гласува доверие на новия състав на Министерския съвет. "Тъй като не се и познаваме с част от хората, беше и малко за представяне на личната мотивация на всеки един да бъде в тази зала", обясни Сандов.

Той каза, че едно от първите неща, с които ще се захване като министър на околната среда и водите, е прозрачността. "Искам всяка една процедура, която се намира в регионалната инспекция по околната среда и водите да бъде в публични регистри, за да можем да не разбираме за някои намерения, веднага след като дойдат багерите", каза Сандов.

Той заяви, че ще участва в Съвет на министрите по околна среда на 20 декември в Брюксел, където ще се опита да извоюва известен толеранс за България. "Искам да дам знак и да ни бъде даден толеранс, за да можем да променим курса и България, така че да не е от двойкаджиите, когато говорим за околна среда и води", допълни той.

Номинираният за вътрешен министър в новия кабинет Бойко Рашков обяви, че ще продължи да работи по най-наболелите теми – организираната престъпност и разследването по големи проекти като АМ „Хемус“.

Той е едни от служебните министри в кабинета „Янев“, който запазва поста си. 

„Ще продължим упорито да работим, включително и днес работим по разследването за „Хемус“ и ми се струва, че това ще доведе до някои промени в бъдеще. Надявам се да постигнем необходимите резултати, които следват от фактите, които вече сме установили, и тези промени ще се отнасят включително и за състава на някои от парламентарните групи“, заяви Рашков след представянето на целия състав на проектокабинета в Народното събрание.

„Цялата страна ги знае кои са били ангажирани със строителство на автомагистрала, по отношение на която няма строителни книжа. Цялото ни общество знае, че са изтекли стотици милиони към кухи фирми и сега липсват както средствата от държавния бюджет и българския данъкоплатец, липсва и строителна дейност на „Хемус“, уточни служебният вътрешен министър.