Преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на ЕС за намаляване на цените на енергийните ресурси, както и възможностите за подкрепа за страните членки, запълнили газовите си хранилища с природен газ на цена, значително по-висока от настоящата, бяха сред темите, които президентът Румен Радев постави във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавният ни глава изрази подкрепата на България за продължаване на инициативата за транзитен коридор за износ на зърно от Украйна за нуждаещите се държави. Същевременно той посочи, че са необходими мерки на европейско ниво, за да не доведе този транзит до изкривяване на вътрешния пазар в България и другите страни от региона.

„Подкрепата, която България очаква от своите европейски партньори в борбата срещу нелегалната миграция, не е само финансова”, подчерта още Радев. Той открои инициативата на страната ни, съвместно с Европол, за създаване на целева работна група в страната ни с участието на заинтересовани държави членки и трети партньорски страни с цел бърз обмен на оперативна информация и предприемане на координирани съвместни мерки срещу нелегалната миграция.