Предложеният за премиер с втория мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков върна папка с изпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. По време на срещата не присъстваха представители на ГЕРБ-СДС, там не бе и Мария Габриел. 

Връщането на папката бе съпроводен с протест пред сградата на бул. "Дондуков-2".

„Това, което очакваме, е да издадете указ и да бъде гласуван с Народното събрание, ако събере мнозинство. След това гладко да направим прехвърляна на властта. Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и Президентството работят заедно в полза на държавата“, заяви в първите си думи Денков.

За разлика от срещата, в която президентът връчи папката за съставяне на правителство и го обяви за "компрометиран", този път той бе обран в изказването си и отвърна:

„България им нужда от политици, коти ода работят за сигурност, за справедливост и срещу корупцията. Да укрепват суверенитета на страната и европейските ни позиции“, заяви Радов. Той каза, че ще отговори на очакванията им за скоропостижно издаване на указ, с който прокетокабинета да бъде вкаран за гласуване в МС.  

Преди връщането на втория мандат изпълнен при държавния глава, първите две политически сили предпочетоха да запазят мълчание относно общия проектокабинет. Съставът беше представен официално на 2 юни с изявление от страна на кандидатите за ротационното премиерско място Мария Габриел и Николай Денков. За момента единствената партия, за която е сигурно, че ще даде своята подкрепа е ГЕРБ-СДС.