Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската конституционна и политическа история, заявиха от ПП-ДБ на пресконференция.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че предложеният състав на проектокабинет от Мария Габриел не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ, както и че голяма част от предложените хора, включително и той, не са дали съгласие да бъдат министри в този кабинет.

"Включително аз никога не съм давал съгласие. Не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет. Няма съгласие и по текста на споразумението. да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове. Именно заради това единственият подпис, който ще видите под него, е на Магия Габриел, няма подписи от ПП-ДБ. няма решение на нашите колективни органи, че бихме могли да се включим такъв състав на МС или да се подпише под такова споразумение".

"Всички тези месеци имам базово доверие на Мария Габриел. Днес то беше безвъзвратно загубено. Те се поддаде на натиска на г-н Борисов. Предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер трябва да имаш базов интегритет, трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. За г-н Борисов ме е срам. Защото всички тези дни той не се появи нито за миг. Той използва четири жени, криейки се зад тях, защото нямаше мъжеството да застане на масата и да каже, че не може да приеме този кабинет", заяви Кирил Петков.

За Борисов той допълни с поговорка, че "вълкът козината си мени, но нравът не". "Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, зависимости или дружба с Пеевски пред България".

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията:

"Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви, оттеглете си указа"

Атанасов призова и председателя на Народното събрание дори и президентът да не оттегли указа си, точката да не се включва в дневния ред на НС. 

Според Асен Василев случващото се в момента са "селски тарикатлъци", коментира Асен Василев

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политика. Такова нещо не се е случвало. Да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета. Това е акт или на наглост или на безрадостност или на безобразие, което нито един премиер на тази държава не може да си го позволи. Г-жа Габриел говори изключително красиво при президента. Видяхме монолог. Вместо красивите думи от Европа, които току що прочетох видяхме селски тарикатлъци".

По думите му това е абсолютно безобразие и определи Мария Габриел като "най-новото и красиво лице на мафията в България".

Христо Иванов от ДБ допълни: „Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени и прекратени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които да гарантират роля на ДПС, и господин Пеевски специално, на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с 2/3".

За поста Министър на електронното управление от ПП-ДБ са предложили 9 имена, сподели Иванов. Десетото предложение е било на Мария Габриел. От коалицията били готови да го приемат, но когато се свързали с него се оказало, че не са били провеждани разговори с номинирания:

"Може би по някакъв начин трябваше да бъде. Предвестник на това, което виждаме в момента".