Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен за поста като експерт от ГЕРБ. По думите му при съставянето на кабинета те са търсели именно експерт, който да е максимално неутрален, с оглед и предстоящите избори.

"Колегите от ГЕРБ забравят какво се случи само преди няколко месеца. За МВР беше много важно изборът да бъде максимално неутрален", заяви Петков.

„Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни експертни имена. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, ние обаче отидохме да го интервюираме. Към онзи момент той не беше решил”, допълни той.

„След като видяхме, че е млад и необвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Отне му 2 дни да мисли и отговори: „Добре, съгласен съм”. Имената главно идваха от Мария Габриел и акад. Денков”, заяви Кирил Петков. Допълни, че Калин Стоянов е бил предложен за поста, доколкото си спомня, от Мария Габриел или Бойко Борисов.

Съпредседателят на ПП критикува вътрешния министър за смяната на 17 директори на областни дирекции на МВР, без да е съгласувано. "Сигурен ли си, че никой не ти влияе на тези назначения? Защо не събра поне групите и го правиш от днес за утре?", е заявил Петков пред вътрешния министър тогава. По думите му последният разговор между двамата е от средата на август.

"Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка и министърът на следващата сутрин не само да каже, че е било ОК, ами е бил на кино", заяви Петков. Според него ГЕРБ и ДПС са "скочили да защитават министъра", сякаш е "въпрос на живот и смърт". 

"От днес този министър,понеже ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят, той е техен, тяхна отговорност", заяви Кирил Петков.