Министерският съвет проведе последно за годината заседание. Преди началото министър-председателят Кирил Петков направи коментар за темите, които ще бъдат обсъждани.

Имаме 3 сериозни казуса, които трябва да решим днес. Приоритет е енергийната криза, трябва да отделим допълнителен бюджет, за да можем да премахнем огромната тежест, която в момента застрашава и бизнеса, и енергоразпределителните дружества, и потенциално крайните цени на бита", каза Петков.

По думите му на заседанието ще бъдат взети мерки с конкретни бюджети, с цел да бъде премахнат този осезаем и много сериозен риск за страната.

"Второто нещо е да се фокусираме върху Ковид кризата, не можем да игнорираме факта, че Омикрон чука на вратата и сме буквално на седмици, може би две или три, преди поредната вълна, която ще дойде. Ние трябва да сме готови с максимална програма за ваксинация и оперативен план за намаляване на риска върху болничната система", допълни Кирил Петков.

Премиерът очерта и третия сериозен казус - социалните мерки. Според него е важно да бъдат приети, защото са нужни за пенсионерите.