„Няма да загубим никакви пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Те са там за нас. В момента, в който той бъде одобрен, те ще започнат да идват”. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова тв. 

„В препоръките на ЕК към Плана няма нищо плашещо и изненадващо. Това е нормалния процес на комуникация. Всички останали страни провеждат същата комуникация”, каза още той.

„Няма нищо скандално и сензационно в препоръките. Запознат съм с почти всички от тях, още преди те да дойдат официално”, посочи той.

В Плана за възстановяване и устойчивост има 56 проекта и 47 реформи. „Всеки от проектите е разписан в около 40-50 страници. Това са над 3000 страници. Съвсем нормално е да има коментари, част от тях са технически. Всички страни получават такива коментари. Комисията е длъжна да ги направи”, коментира Пеканов.

И добави: „Няма план без забележки. Повечето страни са преговаряли с месеци. Румъния предаде Плана си на 1 май и преговаряха до октомври. Изминали са 6 седмици, откакто ние предадохме нашия. Всяка седмица съм в разговори с Брюксел, работи се по тези коментари. Сега просто те са официализирани”.

По думите му не е имало опит за скриване на писмото с препоръките от ЕК. „Комуникацията е между европейските институции и изпълнителната власт. Това е официална комуникация, която не се публикува навсякъде, но всички министерства го имат”, каза Атанас Пеканов.

„Всички компоненти без енергетика и върховенство на закона, по които остават политически въпроси, по които ние преговаряме, остават без промяна и трябва да започнат да се реализират. Кога ще се подпише и кога ще дойдат парите е отделен въпрос, който не е толкова страшен. Да, има забавяне, но парите са там и ние не губим нищо”, категоричен бе вицепремиерът.