"Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага. Партиите, които не подкрепят това, са „про-Путин“. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Според него разследването, започнато от ЕК, е нещо много хубаво. „Не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания – всичко, което говорим, е факт. Това трябва да приключи веднага в България“, допълни Пеевски. 

По-рано стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отново ще предложи отпадане на дерогацията. Това заяви той пред журналисти в кулоарите на парламента.

“Радвам, че Европейската комисия започна разследване, надявам се дерогацията да падне по възможно най-бързия начин. "Лукойл" заобикаля санкциите с активната подкрепа на правителството, на премиера и финансовия министър. ЕК е дала възможност на България, ако прецени, да даде дерогация, дадена е от Министерския съвет. Със същото решение на МС може да бъде отнета". Така народният представител, който е и председател на Комисията по енергетика, коментира започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл. 

„Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията”, попита Добрев и посочи, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година.