Палежите на автомобили на пловдивски активисти на ГЕРБ се превръща в запазена марка под тепетата през последните години.  Горящият хюндай в двора на кмета Иван Тотев е третият случай, при който управник осъмна със запален автомобил.

До момента няма потвърждение, че палежът е умишлен, но по информации от разследващи и мнението на прокуратурата, всички улики водят натам.

Самият Тотев заяви, че не се чувства застрашен и никога не е получавал заплахи. Изказванията му обаче твърде много приличат на тези, които изтъкнаха и неговите вече бивши съпартийци – Сузана Николова и Антоний Йорданов.

Първата подпалена кола на местен кадър на ГЕРБ бе на Сузана Николова през 2011-та година. Тогавашната зам.-председателката на общинския съвет се раздели с луксозния си Лексус.Оттогава минаха близо 5 години, но така и не се намериха заподозрени за палежа. Думите й във въпросния ден бяха – „Никога не съм получавала заплахи, нямам представа кой може да е”. Експертизите доказаха, че колата е била подпалена професионално, а една от версиите бе, че  Сузана Николова се е нагърбила с решаването на частен казус, който не е изпълнила.

Само преди няколко седмици пък Сузана Николова седна на подсъдимата скамейка за това, че е взела 50 000 лева от бизнесдама, за да й узакони детския център точно във въпросната година. Тогава обаче Николова не е изпълнила поетия ангажимент. Дали е съвпадение или двата случая имат общо, никой не може да докаже и до ден днешен. Николова пък вече не е част от ГЕРБ.

Друг овластен активист на ГЕРБ под тепетата – Антоний Йорданов осъмна на два пъти с опожарени коли. В началото на 2014-та  джиповете „Мерцедес" и „Тойота", на депутата Йорданов и жена му общинския съветник Татяна, бяха запалени умишлено.

Думите им отново бяха, че нямат представа кой може да посегне на имуществото им и не са имали конфликт с никого. От ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу опитите за сплашване на пловдивския депутат.

Точно една година по-късно през януари 2015-та година отново колите на Йорданов бяха изгорени до основни пред дома им. „Вече съм господин никой! Не знам защо са подпалили колите отново, вие ми кажете!”, заяви Йорданов, който вече не беше народен представител.

По стечения на обстоятелствата нито Антоний, нито съпругата му Татяна са част от пловдивската организация на ГЕРБ. За палежите на Йорданов бе обвинен бизнесменът Атанас Червенков – Райфъла, с който допреди това били в приятелски отношения.

Дали палежът или инцидентното запалване на Хюндая, който е на съпругата на кмета, има отношение към работата на Тотев в Общината, дали е от частен характер или просто инцидент едва ли ще се разбере По-любопитната хипотеза е дали, ако личният му автомобил бе в двора на жилището, а не на паркинга на общината, нямаше той да бъде обгърнат в пламъци, вместо съпружеската кола. Това, разбира се, са само догадки.

Благовест Андонов, TNS.bg