"Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ и започват да работят за втория мандат, който виждат като единствената алтернатива за България да не ходи на шести избори. Това заявиха Кирил Петков и Христо Иванов след серия от заседания на различните формати в коалицията.

“Започваме консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни промени конституционни промени”, обяви Христо Иванов. Ситуацията, която се създаде в последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в конституцията по отношение на ВСС и прокуратурата, обясни той.

“Видно е, че всичко останало дава къси съединения, така че ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която може да се формира конституционно мнозинство, на база на което да бъде реализиран вторият мандат”, обясни Иванов. Ще разговарят с всички политически сили. 

„Ще работим за втория мандат, който виждаме като единствен вариант, за да не идем на шести избори“, заяви Кирил Петков.

Това означава, че почти сигурно проектокабинетът „Габриел“ няма да събере необходимия брой гласове. „Възраждане“ и БСП вече обявиха, че няма да го подкрепят, а гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН нямат мнозинството.

Очаквайте подробности!