Минималната работна заплата от тук насетне ще бъде в размер на 50 на 100 от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на Кодекса на труда. Периодът, който ще се гледа за изчисленията включва последните 2 тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия от текущата година, предаде 24часа.

Идеята МРЗ да е "не по-малко от 50% от брутната средна заплата" обаче получи само 53 гласа "за", 69 против, 76 се въздържаха и така се стигна до "закованата" цифра от 50%. 159 депутати го подкрепиха, а 44 се въздържаха - от ДБ и "Възраждане".

ГЕРБ оттеглиха своето предложение законът да влезе в сила от 1 януари 2024 г., а искането на БСП това да става от 1 юли 2023 г.  събра само 37 гласа в своя подкрепа.

Законът влиза в сила 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември нататък и влиза в сила от 2024 г. 

Идеята за брутна минимална заплата бе отхвърлена след повече от половинчасово съвещание от работна група, съставена от представители предимно на социалната комисия от различните партии. Обобщения резултат бе изчетен от Георги Гьоков от БСП.

"Ето доказателство, че постоянството е иманентно присъщо на успеха", заключи председателстващият заседанието Йордан Цонев. А депутатите отбелязаха приемането на закона с ръкопляскане.