Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. на месец. Това става ясно от нейно становище по проекта за държавен бюджет за 2019 г.

Аргументите на АИКБ са, че от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

"Връщането им на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място", оплаква се още бизнес организацията.

АИКБ също така е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., против повишаването на минималните осигурителни прагове, против добавката за "клас" в заплатите на работещите. Организацията не подкрепя повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията.

Организацията припомня и позицията си срещу увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. от 1 януари 2019 г. Причината е, че мярката е в противоречие с управленската програма на ГЕРБ. Притеснението на изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов е, че увеличението е в полза на "необразованите маргинали" и има вероятност да изгони от страната високообразованите ИТ специалисти със заплати от по 10 000 лв., които ще трябва да плащат осигуровки върху 1/3 от заплатата. Иванов обаче не се тревожи от опасността при сегашното положение, при което хората със заплата до 2600 лв. плащат осигуровки върху 100% от нея, те също да напуснат държавата. Против вдигането на максималния осигурителен доход се обявиха и други бизнес организации като КРИБ и БСК.

АИКБ е недоволна още от вдигането на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се от 510 лв. на 560 лв. и на земеделците – от 350 лв. на 560 лв., пише mediapool.bg. Според работодателската организация първите три дни болнични не трябва да се плащат от бизнеса. Асоциацията настоява също да се затегнат правилата за отпускане на инвалидни пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3.7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Да замразим майките! И да им вземем всичко! Че те каква работа вършат?...Майките в България се оказаха основният препъникамък за властимащите и бизнеса. Жалко

Работодателите искат да НЕ се начислява платен годишен отпуск при майчинство!Според бизнеса нямало никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на платения отпуск

Пловдивски психолог: Да се зачита платеният годишен отпуск по време на майчинство!Предложението на бизнеса, ако бъде прието, ще накара много млади двойки да се замислят още по-сериозно дали и кога да станат родители