Почти идентични ще бъдат листите на основните политически формации за народни представители в двата пловдивски района на 2 април, научи TrafficNews. Единствената съществена промяна ще бъде обединената листа на    „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, но самите кандидати в челото също ще бъдат познати лица.

Голямата промяна ще  бъде броя на депутати от 16 МИР – Пловдив. На база на преброяването градът ще изпрати още един народен представител, така в 49-ия парламент ще има 12 пловдивски представители. В областния избирателен район мандатите остава непроменени – 11.

Победителите от последния парламентарен вота ГЕРБ – СДС се очаква да заложат на същата листа от втори октомври. Водач отново ще е Бойко Борисов, а зад него екологът доц. Стефан Шилев, който натрупа опит в последните парламенти. Трети ще е председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов. Въпросителна стои пред 4-тото и 5-ото място. На последния вот след Рашидов бе Радомир Чолаков, а след това бившият директор на летището Спас Шуманов. Възможно е този път двамата да бъдат с разменени места.

Местният лидер Иван Тотев пак няма да бъде в листата като почти сигурно това ще важи и за Дани Каназирева, която бе водач в Пловдив област. Двамата неведнъж заявиха, че основната им работа е свързана с местните избори през есента.

В Пловдив област на първо място в листата на ГЕРБ – СДС пак ще е Десислава Трифонова. А след нея ще са наредени представители на трите най-големи общини Асеновград, Раковски и Карлово – д-р Иван Червенков, Младен Шишков и Розалин Петков.  Вероятно в челото ще бъде дадена и място на коалиционните партньори от СДС. На последния вот това бе Йордан Кръстанов, но  преференциите в областта винаги разместват листите на ГЕРБ.

Обединението ПП и ДБ, което ще се бори за първа политическа сила, ще издигне за водач в Пловдив председателят на 47-ия парламент Никола Минчев, а второто място ще е на ДБ. Почти сигурно това ще е Йордан Иванов от ДСБ, който влезе в последния парламент от областта. Трето и четвърто място ще са за „Продължаваме промяната” сред кандидатите ще са бившият шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов, от квотата на ВОЛТ Венцислава Любенова и новият местен координатор Александър Ракшиев.

В областта водач отново ще е от ПП, като това ще е Росен Костурков, а второто място  ще е за „Демократична България”, като това ще е от квотата на „Зелено движение” или „Да, България”.  Третото и четвърто място отново ще са за ПП.

ДПС  се очаква да заложат на същите кандидати от изборите от 2021 и 2022 година. В Пловдив град водач ще е Танер Али, който с гласовете от Турция влезе в предишния парламент. Втори ще е местният лидер Али Байрям.  В областта на първо място ще е Рамадан Аталай.

Възможностите на БСП също са силно ограничени, предвид масовото изключване и напускане на партията.  „Червените” са наясно, че трудно ще вкарат повече от един депутат в Пловдив. От „Позитано 20” трябва да решат дали отново да сложат Кристиян Вигенин начело, а зад него да е местният председател Иван Петков – Бебето или този път да заложат на втория да поведе листата под тепетата. В областта водач ще е карловската депутатка Веска Нечева, а зад нея друго знаково лице на БСП – Манол Генов.

„Възраждане” също ще заложат на „copy-paste” при водачите. Местните лидер на патриотичната организация ще застанат на първо място – Ангел Георгиев в града и Стоян Таслаков в областта.

Партията на Стефан Янев „Български възход” се регистрира самостоятелно за вота на 2 април, но оставиха вратичка за коалиция, като потенциалният им партньор е ВМРО. Ако се явият самостоятелно то отново Янев ще  бъде водач на листата, а зад него Лидия Недева. При хипотеза, че „войводите” се  прегърнат с БВ, то е възможно Александър Сиди да е водач за Пловдив.

За пореден път ИТН не дават никакви индикации за евентуалните водачи на листи. На последния вот това бе Гроздан Караджов, който изкара силен резултат под тепетата. Не е ясно обаче дали  бившият регионален министър отново ще  бъде част от формацията, предвид ерозията в нея. Твърде е възможно отново Тошко Йорданов да е водач на двете пловдивски листи.