Първият звънец на 46-тото Народно събрание ще бие днес точно в 9:00 часа  в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ . Съгласно Конституцията на Република България, то ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. И този път това ще бъде депутатката от „Има Такъв Народ” – Мика Зайкова.

На първото заседание народните представители ще положат своята клетва, като след това ще прозвучи химнът на Република България и на Европейския съюз.

Изявление ще направят представителите на партиите и коалициите, след което трябва да бъде избран председател на 46-тото Народно събрание.

Най-многобройната партия е тази на „Има такъв народ” с 65 депутата. Втора е ГЕРБ с 63, а трета БС с 36. Дясното обединение „Демократична Българи”  е с 34 народни представители, ДПС с 29, а „Изправи се.БГ” с 13.

Най-важният акт на първото заседание на парламента ще е изборът на председател.  Най-многобройната парламентарна група в 46-ото Народно събрание –  „Има такъв народ“, не обяви дали отново ще издигне Ива Митева за председател на парламента.

От ГЕРБ ще предложат за зам.-председател на НС Росица Кирова, която преди да се влее в редиците им, беше част от ИТН, а БСП предлагат Кристиан Вигенин.

Очаква се до няколко дни президентът Румен Радев да обяви и кога ще връчи проучвателния мандат на ИТН. Според Конституцията срокът ИТН да състави кабинет след връчването на мандата е 7 дни, но няма срок, кога той ще им бъде даден.

Днес стана ясно, че Хората на Слави Трифонов ще се срещнат за подкрепа за проектоправителство с други партии в Народното събрание. Като партньори припознават „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Президентът Румен Радев пък заяви, че няма да бърза с връчването на мандата.

Игри на кворуми решават новото правителство, въпросът е ще се намери ли ракетоносителМисия „121” се провали, но по-голям проблем може да се окаже мандатоносителят, а не броят на депутатите