Новият парламент стартира по същия начин, както и 48-ото Народно събрание. С първото си гласуване депутатите не избраха председател, макар този път да имаше само две кандидатури в лицето на Росен Желязков от ГЕРБ – СДС и Петър Петров от „Възраждане”.

За кандидата на „Възраждане” гласува само неговата парламентарна група от 37 души, като 88 бяха против, а 39 се въздържаха. За Росен Желязков гласовете бяха 79 – групите на ГЕРБ – СДС и „Има такъв народ”, като другите бяха 8 „против”, а 144 „въздържали”.

Така нито един от двамата не събраха нужните 121 гласа, за да бъде избран.

След гласуването Асен Василев от ПП – ДБ предложи механизъм, заимстван от Европейския парламент.  Той е на всеки два месеца да се избира нов председател от първите две парламентарни групи ГЕРБ и ПП – ДБ. Освен председателското място, той предложи и ротационен принцип на Правна комисия, като така ще има взаимен контрол  при приемането на закони.

„Знаем, че това е нестандартно решение, но се намираме в нестандартна ситуация. Това е един възможен изход от кризата, в която току-що влязохме”, каза Василев и поиска 30 минути почивка.