"Скоростта на жп транспорта трябва да се вдигне веднага до нивото на безопасната, за да имаме оферта към потребителите и тя да бъде привлекателна." Това каза номинираният за транспортен министър Николай Събев, който говори пред журналисти след края на първото неформално заседание на министрите от бъдещия кабинет, което се състоя в сградата на Народното събрание след представянето им пред медиите.

Обясни, че се оказало, че има участъци, където вместо да се направят нужните ремонти, "съзнателно са създават ограничения за скоростта".

"Трябва да видим кои са тези участъци и как най-бързо да направим тези ремонти, така че да вдигнем средната скорост на товарните и пътническите влакове до безопасно ниво", каза още той.

Първата му задача ще е да започне теренни изследвания, за да се започне с хората. Едно е, когато човек гледа отстрани и е потребител, друго е когато е в кухнята, каза още той. Той е убеден, че бъдещата четворна коалиция ще изкара цял мандат. Всички условия да имаме нова и нормална държава, за ускорение на икономиката, са налице, а имаме и обществената подкрепа, обясни още той.

Има страхотни експерти и за мен ще е удоволствие да работя с тях, обясни още Събев. Според него, нещата се случват, когато се правят разумно и в обществена полза.