Продължават сериозните разговори по политики и сектори между четирите партии, които да сформират правителство, като вярвам, че скоро ще имаме резултат. Това заяви Корнелия Нинова по време на консултациите при президента Румен Радев.

Държавният глава заяви, че двете служебни правителства са дали възможност за скъсване на пороците на миналото с нов тип управление.

„Положителната оценка, която дадохте на тази формула, когато предложихте служебното правителство да продължи, се надявам да я пренесете в коалиционното правителство”, каза Радев. Той каза, че то има нужда от силен социален вот, каквито са очакванията към БСП.  Радев поиска и мнението на Нинова за реформите, които трябват в съдебната власт и прокуратурата, тъй като е важно да се знае и тяхната позиция.

„Вече предложихме две спешни мерки, които засягат трите кризи – здравна, социална и икономическа.  За нас най-важно е да започнем работата по бюджет с грижата за хората, като  в зимните месеци не ги оставим сами и да им помогнем с компесаторни мерки”, каза Нинова. Тя заяви, че основен акцент в момента са тези мерки, а дългосрочните реформи ще се положат след преодоляването на кризата, но все пак сега трябва да се положат основите.

„Нашата позиция по отношения на съдебната система  я знаете.  Да, проблемът е системен и трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, като има съдебен контрол на всички решения.  Да се закрият спецправосъдието, да се направи промени КПКОНПИ.  Но важни са и другите реформи – нов здравен модел, преизчисляване на пенсии, вдигането на доходите, образование и редица други важни политики”, каза Нинова.