Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да не присъства на клетвата на избраните миналата седмица двама нови конституционни съдии. Пред БТВ тя уточни, че така той може да спре встъпването им в длъжност и да покаже позицията си с действия, а не само с думи.

Парламентът гласува това да са предложената от ГЕРБ Десислава Атанасова и издигнатият от "Продължаваме промяната - Демократична България" Борислав Белазелков. Според Нинова при избора им е нарушен основният закон и затова ще сезира Конституционния съд. Тя каза още, че ако Радев не присъства на клетвата им, процедурата по избор на конституционни съдии започва отначало.

Секретарят по сигурност на президента - Димитър Стоянов, също намекна за подобен ход от страна на Радев.

Лидерът на БСП коментира и заявката на Васил Божков за нова партия. На въпрос защо бизнесменът с редица обвинения атакува почти всички политически лидери, но не и нея, тя отговори, че най-вероятно той вижда последователната работа на "левицата" в борбата срещу модела на управление, създаден от Бойко Борисов. "Всички, които бяха срещу този модел, се прегърнаха с Борисов, а именно той го създаде", добави Нинова. Тя не отговори конкретно дали би си партнирала с бъдещата партия на Божков, като направи уточнението, че за един човек "не бива да се правят политически заключения на база бизнес начинанията му".

Според нея председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски си позволява да се държи както си поиска в пленарната зала на Народното събрание заради "прекалено самочувствие".

"Повярва си, че е господар на парламента и говорител на правителството", каза още тя.