Ако имах възможност да върна времето назад, не бих издигнала кандидатурата на Радев. Това обяви пред Нова Тв лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обвини президента, че сменя позициите си спрямо това, на кого говори. Освен това, според нея, има поводи да се мисли за това как да се „конкретизират” правомощията на служебните правителства, но настоящите промени в Конституцията не решават проблемите.

БСП се обяви вече твърдо против всички приети промени.  

„Конституционният съд ще каже дали има противоконституционни текстове. Но от близо 50 отрицателни становища от всички юридически съсловия – адвокати, съдии, прокурори, НПО, граждани, има изразени съмнения за противоконституционност на някои от текстовете. Да, ние категорично се обявихме против всички текстове. Имаме своите аргументи. Трябва да се обединим с другите опозиционни групи, защото на нито една от нас не ѝ стигат гласовете за жалба до КС, ние сме готови за това”, каза Нинова.

Сред критиките на БСП са за двойното гражданство. „Ние категорично смятаме, че допускането на двойно гражданство е риск за националната сигурност и е предателство към суверенитета”, каза Нинова.  „Сигурна съм, че 2/3 от тези, които натиснаха копчето за тази промяна в Конституцията, не са чели закона за българското гражданство”, смята тя. И даде примери. 

„Представете си, че бежанец с 3-годишно разрешение за постоянно пребиваване в България се кандидатира и бъде избран за депутат или министър – това допуска тази промяна в Конституцията. Този човек, без да бъде проучван, получава достъп до секретна информация. В бежанските групи може да има някои инфилтрирани, терористични ядки. Този човек става народен представител, става министър на отбраната и има достъп до най-висока степен на секретна информация, участва в КСНС. Това крие риск за националната сигурност”, каза лидерът на левицата. 

„Чужденец се жени за българка. При 3-годишен брак той е и български гражданин. Той също ще може да се кандидатира и при това ще се ползва с имунитет. Той не е проучван кой е, а има достъп до информация. Коя е гаранцията, че няма да злоупотреби? Това е огромен риск за националната сигурност”, категорична бе Нинова.
 
Именно по въпроса с възможността хора с двойно гражданство да стават депутати Нинова отправи сериозни критики към президента.

„Той не си е променил мнението. Той просто има 2 мнения по важните въпроси, в зависимост от това къде и пред кого говори. Мога да ви дам примери. На срещата в Мюнхен през 2022 на върха на НАТО. Там се взе решение, че Русия е най-голямата заплаха за Европа, че е терористична държава, затова да се отпуснат 20 милиарда допълнително. Той се съгласи. В България каза, че Крим е руски. В България – едно, пред партньорите - друго”, коментира Нинова.
 
Тя коментира още, че именно служебно правителство на Радев е дало възможност за премахването на Паметника на Съветската армия.

„Много се спори кой е дал старт и как е тръгнал демонтажът на паметника. Служебният кабинет на Румен Радев дава старт на тази процедура”, каза Нинова и показа документ. „Ето го документа от Министерството на културата от 30 март 2023 от служебния кабинет, който дава становище. В него пише: Паметникът на Съветската армия не е елемент от Недвижими културни ценности, не притежава статут на военен паметник и не е културна ценност по смисъла на закона”, прочете Нинова.

Според нея събраните подписи за референдум за запазване на 3 март за национален празник, ще бъдат използвани за създаването на нова парти.  
 
„Вчера се отказаха от референдума. Защо? Отново манипулираха хората. Събраха подписите за референдум, не ги внесоха, ще правят партия „3 март” с тази подписка. Те сами намекнаха за това. Александър Маринов каза, че тук има потенциал за новата партия. Румен Радев подкрепя този проекти”, каза Нинова.
 
Запитана дали съжалява, че е издигнала кандидатурата на Румен Радев за президент, тя каза: „Не бих го направила отново. Особено първия мандат той го дължи на мен лично, като издигане на кандидатурата”, каза Нинова.
 
„Няма лошо да се правят нови партии. Но на един президент не му е това работата. Ако иска партия – да напусне президентството, да я оглави, да се състезава”, продължи Нинова.  

Относно Конституцията и правомощията на президента, тя коментира, че има основание да се мисли за промени.

„Служебните кабинети на Радев очевидно преминаха границата – подписваха договори за 30 години, уволниха 7000 души. Имаме повод да мислим как да се конкретизират правомощията на служебните кабинети, независимо дали е Радев. Това, което направиха в Конституцията, според нас, не решава проблема по същество”, каза лидерът на БСП.

Тя отправи критики и към бюджета. Според нея се „изсипват пари”, а няма промени.

Оценката на Нинова за първите 6 месеца на кабинета е „слаба”. „Целите, които самите те си поставиха, не се изпълняват. Планът за възстановяване и устойчивост, Еврозона,

Шенген. Хайде за Шенген имаме добра полуновина, дано да стане. Говоря за целите, които си поставиха за Нидерландия. Но остава Австрия. И остава това да ни приемат пълноценно, а не само по въздух. Има още доста неизвестни. Така че оценката е слаба, незадоволителна”, каза Нинова. 

Тя очаква при ротацията да има „ново сътресение за държавата”, а партиите, подкрепящи кабинета, да „се хванат за гушите, за това, кой министър да бъде сменен и кой –не”.