Начинът да върнем доверието в Народното събрание е с по-качествена работа. Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио председателят на парламента Никола Минчев. 

"На първо място това е създаването на тези закони, които ще гарантират ефективна борба с корупцията. С тази работа, която да гарантира изпълнението на мерките, които мнозинството си е поставило – качествено законодателство, ефективен контрол от страна на законодателната към изпълнителната власт, отчетност", коментира Минчев.

На въпросът какво ще се случи занапред в 47-ото Народно събрание, той отговори така: "Аз съм имал три пленарни заседания, не бих ги определил като достатъчни, за да формирам окончателно становище. Имам усещане, че ще има диалог, може би от време на време ще бъде по-агресивен, но и това е част от нормалното развитие. С течение на времето и аз ще усетя залата много по-добре".

Никола Минчев изрази надежда, че новият парламент ще успее да работи ефективно и качествено.

Промените в Народното събрание ще се изразяват в ефективен контрол и отчетност от страна на НС към изпълнителната власт, така че да се види, че изпълнителната власт дължи и отговаря пред НС, коментира още той.

Като основен приоритет на новото правителство той посочи по-качествения законодателен процес. Той подчерта, че е важно и да има диалог в пленарната зала.

Относно зелените сертификати в Народното събрание, Никола Минчев коментира, че темата не е завършила, а е била обсъдена само една част от нея - за дистанционното участие в заседанията. Тепърва ще бъде дискутирано допускането до сградата със зелен сертификат, посочи Минчев. 

По темата за главния прокурор Минчев каза, че има законови възможности и чрез обикновено мнозинство, с промени на част от законите, да се подобри цялостната обстановка.

"Говорим за промени в Закона за съдебната власт, в Наказателно-процесуалния кодекс, които, дори да не се стигне до смяна на главния прокурор, също биха подобрили цялостната обстановка", каза той.

По отношение на КПКОНПИ той посочи, че чрез законодателни промени ще се придвижат темите, залегнали в коалиционното споразумение.

Що се отнася до специализирания съд, новият председател на парламента посочи, че ще се работи за закриването на този орган, както е по коалиционното споразумение.

Той изрази надежда, че между коалиционните партньори няма да възникнат противоречия по отношение на законодателната програма на Народното събрание.