Днес продължават преговорите за създаване на правителство. Представители на Продължаваме промяната, Демократична България, Има такъв народ и БСП дебатират по отношение на мерки и стратегии в сектор “Труд и социална политика”.

Основни акценти в постигане на коалиционно споразумение в социалната сфера са помощите за родители и ученици, както и пенсионната система.

Минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата. За това настоя Мика Зайкова от ИТН, подкрепяйки предложението на Продължаваме Промяната. 

"Нашата пенсионна система е изключително дебалансирана, не може от 2 милиона, близо милион и половина да са на минимална пенсия. Това е в резултат не на популизъм, а безсмислени действия. Нашите мерки са на три нива. На краткосрочно ниво, до 6 месеца, ние искаме да се направи пълен анализ на пенсионната система, на двата стълба. На база този анализ, заради инертността на системата, която трябва постепенно да се променя, ние искаме да направим план за цялостна пенсионна реформа. В цялата осигурителна и пенсионна система, както и в социалното подпомагане, не бива да забравяме ролята на работодатели и работещи, които могат да кажат своето мнение. Крайно е време да се направи и анализ на категориите труд за пенсиониране", посочи Зайкова.

По думите ѝ трябва да се премахнат таксите към пенсионните фондове. 

"Пенсията е заместващ доход на това, което си получавал. България е с най-нисък процент заместващ доход - 35% у нас, а в средноевропейските държави, той е 70%. В Скандинавските държави е 80-90%", посочи Зайкова. По думите ѝ ние трябва да помислим за заместващ доход, близък до средноевропейското равнище. Един пенсионер, който е взимал 1000 евро средно, трябва да взима 750 евро, а не 350 евро, онагледи тя. 

Осигурителната вноска също трябва да расте, според тях. От сегашните стойности 5%, ставката трябва да нарасне до около 50% след 30 години, каза Зайкова.

Проследете на живо преговорите: