При посещението си в анаголската столица Луанда френският президент Франсоа Макрон включи и участие в икономически форум, посветен на селското стопанство. На събитието участваха над 50 френски компании. След форума Макрон се е срещнал и анголския си колега Жоау Лоуренсу.

В рамките на визитата бяха сключени споразумения за сътрудничество за укрепване на анголския селскостопански сектор - южноафриканската страна внася голяма част от хранителните продукти за вътрешно потребление. „Това кореспондира с идеята, която имам за икономическото партньорство между африканския континент и Франция“, каза Макрон пред стотината участници във форума.

Франция поддържа отдавнашно присъствие в петролния сектор в Ангола, но посещението на Еманюел Макрон е възможност за установяване на сътрудничество и в други сектори, включително чрез сключените споразумения за укрепване на „климатичната устойчивост“ със страната, както и в сектора на селското стопанство и за подкрепа на сектора за производство на кафе.

Макрон благодари на президента Лоуренсу, който работи „с голям ангажимент за стабилността на региона“. Като пример за това французинът даде конфликта в източната част на Демократична република Конго. Макрон спомена, че се надява през следващите дни там да бъдат постигнати конкретни резултати към деескалация на напрежението.

Макрон ще обиколи три африкански столици само за няколко часа. След Ангола той лети до Бразавил (Република Конго), след което до Киншаса (Демократична република Конго) - последният етап от обиколката му.