1 лев на реално получен глас и възможност за финансиране от фирми. Към този модел на бюджетиране на политическите партии тръгват депутатите.

Темата за промяната в начина, по който се издържат политическите формации влезе в бюджетна комисия на второ четене, а утре ще се гласува и в пленарната зала.

В момента партиите, които са преминали необходимата бариера, получават по 11 лева на реален глас. Със законови промени, внесени от Министерския съвет, обаче сумата се предлага да стане лев на бюлетина. ДПС предложиха направо да отпадне и да стане 0 лева. Предложението за лев на глас срещна подкрепата на ГЕРБ на днешната комисия, а партньорите във властта от Обединените патриоти не присъстваха на заседанието.

При лев на глас обаче ще се позволи финансирането на партии от фирми, предлага ДПС, а засега изглежда събира подкрепа. Йордан Цонев от Движението призна, че това може да доведе до зависимост, но щом се върви към ограничаване на парите от държавата трябва да се намери нов начин.

"Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране. Ще направим закона максимално прозрачен, но твърдя, че пак ще има зависимости. И хич не ни го внушавайте като проблем. Ние добре знаем", аргументира се Цонев.

БСП се обявиха категорично против новия модел на финансиране, който доста прилича на американския.

"Това е не само антидемократично. То е антиевропейско. Каква Америка, какви пет лева? Ние сме Европа бе дами и господа. Ще слагаме на Трабанта двигател от Мерцедес", каза на свой ред Румен Гечев.

Червените поискаха партиите да върнат спестените пари от субсидии, но тази идея срещна отпор.

"Това ми прилична на национализация", категоричено му отвърна Александър Иванов от ГЕРБ.

Ако промените станат факт – партиите вече ще ползват безплатно централи. В момента държавата предоставя офиси на формациите, но срещу наем.

Как ще се финансират политическите партии ще реши окончателно парламента утре.

Тогава депутатите ще разгледат актуализация на държавния бюджет, където се определя сумата от лев на глас субсидия, а през преходни и заключителни разпоредби се изменя закона за политическите партии, като пада забраната за финансиране от фирми.

Комисията не прие предложението на Валери Симеонов от ОП да има таван от 8 млн. лева дарения от една фирма за година.

По време на кампания партиите също ще могат да получават дарения от юридически лица. Досега само физически можеха да даряват и то до 10 000 лева.

Субсидия от 1 лев на глас влиза в парламента. Ще се приеме ли?ГЕРБ и "Воля" твърдо зад промените, патриотите – разединени, БСП и ДПС – против

ГЕРБ държи на левчето, но мислят и за отворени субсудии – спонсорство!?Управляващите предлагат да пуснат и държавни безплатни офиси на партиите

ДПС обявиха: ГЕРБ са съгласни с отворено финансиране на партиите!Двете партии са се срещнала рано сутринта в Народното събрание