Предложението за намаляване на партийните субсидии на 1 лев за получен глас на парламентарни избори влиза в пленарната зала. То е на Министерския съвет и става през актуализация на държавния бюджет, където е разписано какво финансиране получават партиите всяка година. В момента те имат по 11 лева на глас.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов, който е и лидер на ГЕРБ, изненадващо пристигна в парламента и обяви, че внася промените. Само шест дни по-късно законът влиза за първо гласуване в зала – ще се приеме ли обаче?

Твърдо зад идеята му стой парламентарната му група. ГЕРБ имат общо 95  депутати. Те ще намерят твърда подкрепа в 12 депутати от "Воля", потвърди за TrafficNews лидерът Веселин Марешки.

Коалиционните партньори във властта от "Обединените патриоти" не са единни. От "Атака" на Волен Сидеров са твърдо "за" – те разполагат със седем гласа. Така сметката показва, че при пълна мобилизация предложението може да събере 114 гласа – недостатъчно, ако всички 240 са в зала.

По-голяма част от партиите в парламента смятат, че трябва да има намаляване на партийните субсидии, но не до лев на глас. Зад тази теза са БСП със своите 79 депутати. В събота на пленум на партията се реши да се стартира широк обществен дебат за намаляване на субсидиите до разумни нива.

Подобна е позицията и на другите две партии от Обединените патриоти – НФСБ и ВМРО – с общо 20 депутати. От ВМРО настояват да се въведе таван на субсидията до 5 млн. лева за партия на година, обясниха войводите за TrafficNews.

ДПС са категорично против орязването на средствата за субсидии. Така сметката показва, че при пълна мобилизация противниците на идеята за намаляване на субсидията до 1 лев на получен глас са 124 души.

Дали обаче балансът ще остане такъв, ще се види при гласуването в пленарната зала. Ако мине на първо четене, промяната трябва да бъде разгледана отново, като е възможно на сумата да се направят редакции.

Снимка: БГНЕС