1 лев субсидия за партиите, безплатни офиси от държавата и падане на ограничението за финансирането им от юридически лица и на тавана за физически лица.

Това е последното предложение на ГЕРБ по темата за партийните субсидии. То бе обявено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща с ДПС в парламента.

ДПС обявиха: ГЕРБ са съгласни с отворено финансиране на партиите!Двете партии са се срещнала рано сутринта в Народното събрание

"Оставяме на нашата позиция за субсидия от 1 лев, но това е наистина ниска субсидия, затова трябва да се направят промени за отворено финансиране. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, декларация за произход и всичко останало, което Сметната палата прави като одит на разходите на партиите", обясни тя.

Стоянова поясни, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят безвъзмездно офиси, без партиите да плащат за тях.

"Със субсидията от 1 лев могат да поемат разходи за административен персонал. За други разходи като избори ще си търсят подкрепа от други спонсори", обясни депутатът.

Менда Стоянова сподели, че не вижда причина да има таван за подкрепата от фирми и лица, ако го декларират и е ясен произхода на средствата.

"Това е една стъпка към осветляване на финансирането на партиите, не е тайна, че и сега получават неофициални дарения", отсече тя.

Попитана дали така не се създава риск – партиите да станат зависими от олигарси, Стоянова отговори: "Всякакъв риск има, но когато се провеждаше референдума преди 2 г., това се говореше и разясняваше, но над 2,5 млн. казаха, че искат 1 лев финансиране за партиите".