От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента.

"Внесохме нашите предложения за субсидиране на политическите партии. ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин, тук в Народното събрание", обясни той.

"Според нас няма разлика между 1 лв. или 0 лв. субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лв. субсидии не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лв. субсидии на партиите. Втората тема, която направихме в нашите предложения е да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване на такси в общинските и държавни детски градини. Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии и както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между 0, 5 млрд. и 1 млрд. лв. да има във фонда за изграждане на детски градини, останалата част да се внесе с постановление на Министерски съвет", посочи Карадайъ.

Председателят на ДПС поясни, че третото предложение, което от ДПС са направили е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

"Това беше предметът на нашата среща", настоя Карадайъ.

По-рано днес мнозинството в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП – срокът между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет, касаещи партийните субсидии, да бъде удължен с една седмица.

"За" предложението на секретаря на ПГ на левицата Филип Попов гласуваха 78 народни представители, 59 бяха "Против", а 10 се въздържаха.

С кворум от 124 депутати започна работата на Народното събрание.

Снимка: БГНЕС

Субсидия от 1 лев на глас влиза в парламента. Ще се приеме ли?ГЕРБ и "Воля" твърдо зад промените, патриотите – разединени, БСП и ДПС – против

Партийните субсидии: Как се движат цифрите през годините?Държавата финансира политическите сили от 2001 година досега – от 1 до 12 лева и надолу