Утре членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет за нов модел за управление на ковид кризата. А именно - да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради настъпване усложнения от ковид. Водещо в плана ще залегне процентът легла в интензивните отделения, които са свободни. Това каза Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в предаването по БНТ.

"Предлагаме страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци и да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки, които да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи", каза Бориславова.

Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област.

През последните дни МС работи да бъдат открити нови ковид легла, разработват се също стимули за доброволци в ковид отделения, каза още тя.

Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун.

"Предлага се да има 4 етапа, като първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие, предимно във връзка с въвеждане и използване на зелен сертификат на обществени места. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход, но дори и той да бъде ограничен във времето. Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1 до 4 клас", каза още Бориславова.

Тя коментира и днешните протести така:

"Темата за ковид кризата е чувствителна, това което правителството предприема е всеки гражданин да бъде чут и изслушан от управляващите, да има възможност да представи своята гледна точка. Но сме против всяка ескалация на конфликт, който поставя в риск живота на гражданите"

Бориславова заяви, че премиерът Петков, както и здравният министър Сербезова са заявили своята готовност да влязат в диалог с всички граждани, за да се бъдат чути и да бъде взето най-доброто решение за справяне с тази криза.

"Това обаче, зад което заставаме е не да се ръководим от натиск, а от истински медицински и математически данни и други модели, които могат да допринесат наистина за решаване на проблема", каза Лена Бориславова.