За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-добри темпове, но въпросът със смяната на министри няма да е мое лично решение, а на партийните ни органи. Това каза пред БНР Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". 

Тя отказва да назове в кои министерства смята, че работата не върви добре. Но уверява, че "няма да са тези имената, които в момента циркулират".

"За нас следващият премиер е Мария Габриел както сме поели ангажимент да гласуваме. Работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети", казва още Бориславова, която участваше в съставянето на "сглобката", която доведе до настоящото правителство.  

Най-голямата тема на новата година според нея обаче са смените в регулаторните органи. "Това, което ние сме обсъждали като ръководство на ПП-ДБ и парламентарна група е, че искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо това да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите. Аз се надявам, че съвсем скоро ще можете да го видите в номинациите на Конституционния съд, който не е типичен регулатор, но все пак предстои най-скоро", казва тя в интервюто. 

Бориславова се надява моделът на издигане на експерти с обществено доверие "да зарази" и ГЕРБ при тяхната на селекция на хора:

"А там, където заразата не действа толкова силно, нашата задача ще бъде да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК".

Тя уточни, че Кирил Петков не е искал партийни листа в регулаторите, а е бил на позиция, че когато се предлага даден кадър, трябва да се знае кой го е предложил и по какъв критерии е стигнал до предложението. "Да няма политическа безотговорност. Това е идеята", казва тя. 

Търсенето на кандитати е "процес, в който се обръщаме към своите депутати и хора, в чиято преценка имаме доверие; хора, с които сме работили през годините, но не е лесна задача, защото трябва човек да е готов да скочи в ролята на регулатор, трябва да спечели доверието на партиите, които ще го изберат и да има безупречна репутация. Всички тези качества накуп е нелека задача, но не се отказваме и мисля, че имаме някои много добри предложения"

Според Бориславова квотите за регулатори са лош вариант, защото "пречат на това да се сложат на масата наистина най-качествените хора. Затова ние избягваме концепцията за квоти. Опитваме да се изработи един механизъм, който да създаде повече обществено доверие в работата на тези регулатори. Все още не сме успели да постигнем съгласие за него с колегите от ГЕРБ. Моето лично усещане е, че балансът, който постигнахме като законодателно решение за КПКОНПИ, където имаме номинационна комисия - хора от 5 различни институции, които да са като Обществен съвет към номинациите, които партиите правят - е работеща формула именно за изграждане на обществено доверие. Дали ще успеем да убедим колегите и дали това е моделът, към който вървим е рано да се каже".

Относно изказването на Бойко Рашков, че се надява Конституционният съд да отмени приетите текстове за прокуратурата, тя коментира:

"Както и юрист и политик мога да кажа, че структурата на прокуратурата се урежда именно в Конституцията, за да зададе към кого тази прокуратура да отговаря. В предишния вариант на Конституцията, Прокуратурата отговаряше само пред себе си. Виждаме до какви резултати се стигна! В предложения и приет вариант, Прокуратурата ще отговаря пред политическата класа, но и цялото общество през публичността в Народното събрание за това какви резултати има и кой за кого, като излъчен кандидат и взето решение в Прокуратурата, носи отговорност".

"Две големи задачи има в следващите 6 месеца по отношение на съдебната власт, а именно как точно ще звучат промените и новия Закон за съдебната власт, където трябва да се доразпишат положенията от Конституцията и промените там. Другото е как ще бъдат приети правилата за номиниране на кандидати за КПКОНПИ, финално, за процедурата в НС и кои ще са хората, които ще застанат начело. Така има какво да се обърка и за какво да следим бдителни".

Относно препоръката на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседателя, Бориславова коментира:

"Мисля, че всеки член на ПП би видял нещо познато в този модел, който се предлага от Ахмед Доган и е едно осъзнаване на ДПС, че в новите реалности - политически и геополитически - вече няма ситуация, в която една партия управлява изцяло страната или местните структури, местната власт, както и не е работещ модел един лидер да се разпорежда като Господ и да не отчита никакви реалности - партийни и геополитически, които се случват. Самото послание, което се изпраща, според мен, че ДПС имат вътрешни проблеми и то сериозни, но не съм аз човекът, който да коментира точно какви".

"За нас е водещо и важно който реши да подкрепя правителството да го прави заради приоритетите и програмата на това правителство и законите, които предлагаме в Народно събрание. Засега, за всеобща изненада и малко фрустрация на всички, успяваме да наложим това, за което ПП-ДБ като политическа платформа влезе в политиката, да се случва. Има нови реалности, които карат една голяма маса от политическите сили, които в 2015 не виждаха смисъл да правят тези промени в момента да се движат заедно с нас към тази цел. И това има добър резултат за цялата държава. Примерът е Шенген", казва Лена Бориславова.